Haftalik Bülten 28-06-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Küresel Piyasalar Haftalık Kapanış

Küresel Piyasalar Haftalık Kapanış

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Euro/dolar paritesi

Euro/dolar paritesi

Euro (COT) derinlik raporu

Euro (COT) derinlik raporu

EURO/DOLAR PARİTESİ

22 Haziran tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 40292 kontrat azalarak 142468 kontrat olarak açıklandı. Fonların son dört haftada yaptıkları toplam satış miktarı 43885 kontrat iken piyasa 9 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon taşıyor. İki haftada yaşanan uzun pozisyon azaltma eğilimi ile son raporda aşırı alım bölgesinden uzaklaşan Euro pozisyonlanması para biriminin pozitif haber akışına duyarlı olabileceğini gösteriyor.

18 Haziran tarihinde 92.40 seviyesine yükselen Dolar Endeksi (DXY) geçtiğimiz haftayı 200 günlük üssel hareketli ortalamaya yakın 91.851 seviyesinde kapattı. FED toplantısı sonrası PCE enflasyon verisinde yukarı yönlü güncelleme ve üyelerin 2023 yılına çektikleri faiz artırım beklentisi ile ABD Doları sepet para birimleri karşısında güçlenmişti. Bu ortamda DXY karşısında Euro’nun da içinde olduğu gelişmiş ülke para birimlerinin hiçbiri varlık gösteremedi. Geçtiğimiz hafta FED üyelerinden gelen açıklamalar ile döviz piyasası yön bulmaya çalışırken DXY’da aşağı yönlü geri çekilme Euro’nun da nefes almasını sağladı. 18 Haziran senasında en düşük 1.1848 seviyesini gören Euro/dolar paritesinde haftanın kapanışı 1.1935 olarak gerçekleşti. Bu hafta Dolar Endeksinin haftanın son işlem gününde açıklanacak tarım dışı istihdam verisini beklerken dar bir aralık içerinde kalacağını tahmin ediyoruz. Art arda iki ay beklenti altında kalan istihdam raporunda Haziran ayında benzer eğilim ABD Doları üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu senaryoda Euro/dolar paritesi bir önceki hafta test edilmeye yüz tutan 60 haftalık üssel haraketli ortalama 1.1830’den aldığı destek ile 1.2040 seviyesine doğru yükseliş eğilimi içine girebilir.

Destek: 1.1830-1.1740-1.1690

Direnç: 1.1990-1.2040-1.2150


GBP/USD paritesi

GBP/USD paritesi

Sterlin (COT) derinlik raporu

Sterlin (COT) derinlik raporu

GBP/USD paritesi

22 Haziran tarihli raporda vadeli piyasada Sterlin fon net uzun pozisyon miktarı 14243 kontrat düşerek 17927 kontrata geriledi. Sterlin pozisyonlanmasında 52 haftanın zirve seviyesi 36082 kontrat iken 52 haftanın dip seviyesi -25409 kontrat olarak istatistiklere yansıyor. Euro’da olduğu gibi son iki hatada döviz piyasasında güçlü ABD Doları fiyatlaması ile fonlar uzun pozisyon azaltmayı tercih ederken gelinen seviyelerde Dolar Endeksi’nin yol verdiği senaryoda Sterlinde yukarı yönde tepki alımları görebiliriz.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) 24 Haziran tarihinde yaptığı toplantısında enflasyonist eğilimi görmezden gelerek politika faizinde değişikliğe gitmedi. Bankanın enflasyonu geçici olduğu tezi ile yaptığı söylemler bankanın bu konudaki rahatlığını ifade ediyor. Tam açılma sonrasında enflasyonun %3’e vuracağı tahmin ediliyor ancak kalıcı olması beklenmiyor. İlk etki ile BOE sonrası Sterlin değer kaybederken yatırım banklarının yaptığı yorumlar bankanın açıklamalarının iyi yorumlanamadığı ve İngiltere Merkez Bankası’nın 2022 de iki kez faiz artırarak politika faizini %0.5 seviyesine çekebileceği yönündeydi.

Merkez bankası haftasında artan oynaklık ile 1.3792-1.4111 aralığında işlem gören GBPUSD paritesi negatif tonda 1.3879 seviyesinde kapanış yaptı. Sterlin tarafında ki ekonomik takvim Çarşamba günü ile beraber yoğunlaşıyor. İlk çeyrek büyüme rakamı ve çeyreklik cari işlemler verisi yanında aylık büyüme verisi açıklanacak. Perşembe günü döviz piyasası ABD ekonomik verilerini gözlüyor olacak. Haziran ayı PMI imalat sanayi endeksi ve Cuma günü tarım dışı istihdam raporunu öğrenmiş olacağız.

Teknik olarak, Sterlin pozitif fiyatlamaya destek verdi. Ancak Haziran ayı zirvesi 1.4250 ardından yaşanan geri çekilmenin FED sonrası hızlanarak devam ettiğini gördük. GBPUSD paritesinde haftanın düşük seviyesi 1.3792 olurken kapanış 1.3809 olarak haftanın düşük seviyelerine yakın gerçekleşti.

Teknik olarak, bu haftanın ilk direnci 1.3950 altında kapanış ile yatay negatif denebilecek bir görünüm sergileyen GBPUSD paritesinin 1.3950 üzerinde kapanışlar iç güç toplayacağını düşünüyoruz.

Destekler: 1.3790-1.3650-1.3565

Dirençler: 1.3950-1.4100-1.4200


USDJPY paritesi

USDJPY paritesi

Japon Yeni (COT) derinlik raporu

Japon Yeni (COT) derinlik raporu

USDJPY paritesi

22 Haziran tarihli derinlik raporunda fonların vadeli piyasada taşıdıkları net kısa pozisyon miktarı 7012 kontrat artış ile 53862 kontrata yükseldi. Piyasada 52 haftanın yüksek kısa pozisyon miktarı 59819 kontrat iken rekor seviyeye yakın net kısa pozisyon miktarı ile piyasa aşırı satım bölgesine yaklaşmış görünüyor. Bu durum önümüzdeki haftalarda Japon Yeni kısa pozisyon kapama eğilimine fırsat verebilir.

Sene başından bu yana yükseliş eğiliminde olan USDJPY Nisan ayının başlarında zirveyi keşif ettikten sonra devam eden aylarda geri çekilmeye tanık oldu. Sonrasında paritenin arada kayıplarını geri alma girişimlerine tanık olduk. 16 Haziran FED toplantısı sonrasında döviz piyasası dolar pozitif fiyatlamaya geçince öncesinde güç toplamakta zorlanan Japon Yeni satıcıların kontrolüne geçti. Sadece ABD Doları değil Japon Yeninin karşılaştırma grubu içinde olduğu G-10 para birimleri karşısında geçtiğimiz hafta değer kaybı %0.5 seviyesindeydi. Bu durumun sebeplerini açıklarken Japonya’nın diğerlerine kıyasla yavaş giden aşılama süreci, ekonomik toparlanma ve politika normalleşmesi anlamında geriden gelmesi ve Haziran ayında yatay kalan Tüfe adres gösterilebilir. Kısaca temel ekonomik verilere bakarak Yenin alış eğilimine taşıyacak sebep bulmakta zorlanıyoruz. O takdirde Japon Yeni tarafında tepki alımlarını bu hafta açıklanacak istihdam raporu başta olmak üzere ABD ekonomik verilerine bağlayabiliriz.

Destek: 109.70-109.00-108.50

Direnç: 111.15-111.70-112.25


XAGUSD paritesi

XAGUSD paritesi

Gümüş (COT) derinlik raporu

Gümüş (COT) derinlik raporu

XAGUSD paritesi

22 Haziran tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında gümüş net uzun pozisyon miktarı 16852 kontrat geri çekilerek 56677 olarak açıklandı. Son dört haftada 17589 kontrat satış ile 16 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış görünen piyasa geçtiğimiz haftayı denge arayışında geçirdi. Bu hafta Temmuz vadeli kontratların son işlem günü iken haftanın son iki işlem gününde ABD uzun vadeli tahvil faiz oranlarında hafif yukarı yönlü harekete rağmen gümüş fiyatları 26.00 dolar üzerinde kapanış yapabildi.

Gümüş piyasası Haziran ayı içerisinde uzun vadeli tahvil faiz oranlarındaki düşüş ile FED sonrası bu taraftaki hassasiyetini nispeten kaybetmiş görünüyor. Ancak Dolar Endeksi ve ABD Doları’nın seyrine karşı artan bir hassasiyet var. ABD Doları cinsinden fiyatlanan kıymetli metal piyasası ters korelasyon ile Doların yükselişinden rahatsız oluyor. 16 Haziran FED toplantısı sonrası bankanın tavrını şahin bulan piyasalar bir süre öne çekilmiş bir faiz artırımını fiyatladı. Geçtiğimiz hafta bu fiyatlama üyelerden gelen açıklamalar ile yön aramaya ve gelecekteki verilere odaklanmaya bıraktı. Bu anlamda haftanın son işlem gününde açıklanacak olan istihdam raporu ve raporun geçtiğimiz iki haftada olduğu gibi beklenti altında kalma ihtimali Dolar negatif fiyatlanabilir. ABD’de işlem gören borsa yatırım fonları (ETF) giriş çıkış rakamlarında emtia piyasasında son iki haftada çıkışlar olduğu ve bu çıkışlarda kıymetli metal piyasası fonlarının başı çektiği görüldü. 24 Haziran haftasında emtia borsa yatırım fonlarından 352.8 milyon dolarlık çıkış gerçekleşti. Kıymetli metal fonlarından çıkışın ise 121 milyon dolar olduğunu ve bu fonların büyüklüğünün 53.7 milyon dolara gerilediğini görüyoruz. Ishares gümüş fonları 329 milyon dolar ile sene başından bu yana en yüklü çıkışın dolduğu fonlar oldu. Buna rağmen ABD dışında küresel EFT’ler tarafında sene başından bu yana gümüş EFT’lerine son iki haftada yaşanan satışlara rağmen %3.9’luk giriş olduğunu biliyoruz. ABD’de işlem gören gümüş EFT’lerine ilgi azalmış ama Dünya genelinde yatırımcı gümüşten henüz vazgeçmedi.

Teknik olarak, 50 haftalık üssel haraketli ortalama 24.80 üzerinde kaldığı sürece yükseliş denemeleri yapma olan gümüş piyasası 26.50 dolar üzerine geçebilir ise yeni alıcıları piyasaya çekebilir.

Destek: 25.50-24.80-23.80

Direnç: 26.50-27.20-28.00


S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

E-mini S&P (COT) derinlik raporu

E-mini S&P (COT) derinlik raporu

S&P500 Endeksi

22 Haziran tarihli raporda E-mini S&P vadeli ve opsiyon net uzun pozisyon miktarı 52085 kontrat düşüş ile 81083 kontrata geriledi. İki hafta önceki raporda 51 haftanın yüksek seviyesinde ve derinlik raporuna göre aşırı alım bölgesinde olduğunu düşündüğümüz piyasada son raporda fiyat yükselişine karşı fonların uzun pozisyon kapatmış olduğunu görüyoruz. ABD içinde alt yapı yatırımları konusunda Demokratların ve Cumhuriyetçilerin ortak bir zeminde buluşmuş olması ABD endeksleri için pozitifti. Buna rağmen fonlar teknik görünümden tarafa oy kullanıp pozisyon azaltmayı tercih etmiş görünüyor.

Geçtiğimiz haftaki raporumuzda sene başından bu yana yaşanan düzeltmelerde destek seviyelerinden gelen alımlar ile bu kez de aynı durum olabilir görüşünü aktarmıştık. ABD endekslerinde geçtiğimiz hafta yükseliş ile piyasanın uzun vadeli yükseliş eğiliminden kopmak istemediğini anlıyoruz. Hafta içinde açıklanan PCE fiyat endeksinde aylık artış %0.5 (beklenti %0.6) olarak gerçekleşti. Ekonomik aktivitenin 2/3 ünü oluşturan tüketici harcamaları Nisan ayında %0.9 gerçekleşme ardından artış ivme kaybetmiş olabilir. FED üyelerinden bazıları ABD ekonomisinin tam istihdam seviyesine 2023 yılında ulaşacağını tahmin ederken bazıları sonbahar aylarını adres gösteriyor. Bu anlamda istihdam piyasası önemli ve geçtiğimiz iki ayda beklenti altında kalan gerçekleşme sonrası haftanın son işlem gününde açıklanacak Haziran ayı raporu piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır. Biden yönetiminin 579 milyar dolarlık alt yapı yatırım paketi konusunda Cumhuriyetçiler ile ortak zeminde buluştuğu yönündeki haberlerin de hisse senedi piyasalarına olumlu yansıdığını görüyoruz.

Öte yanda aynı zamanda teknik bir gösterge olan derinlik (COT) raporunda fon uzun pozisyon kapama faaliyeti ve yükseliş eğilimi arasında bu hafta geçici de olsa bir miktar volatilite artışı olabilir. Teknik olarak, 4100 seviyesi S&P500 endeksi için ana destek olarak önemini korurken bu seviyenin altında satım opsiyonlarına talebin arttığını satım opsiyon fiyatlarının yükseldiğini izleyebiliriz.

Destek: 4150-4100-3950

Direnç: 4330-4370-4475


Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

E-mini Nasdaq (COT) derinlik raporu

E-mini Nasdaq (COT) derinlik raporu

Nasdaq Endeksi

22 Haziran tarihli derinlik raporunda fonların E-mini Nasdaq fon net uzun pozisyon miktarı 2603 kontrat düşüş ile 9131 kontrat olarak açıklandı. E mini S&P kadar olmasa da Nasdaq tarafındaki pozisyonlanmanın da net uzun pozisyon miktarında düşüş olduğunu görüyoruz. Endeks yeni rekor seviyelere doğru yükselişini sürdürürken fonların satış tercihini kısa vadede bir doygunluk beklentisine bağlayabiliriz.

Diğer tarafta iyi haberler ABD hisse senedi piyasalarının peşini bırakmıyor. Geçtiğimiz hafta Biden yönetiminin partizan olmayan 579 milyar dolarlık alt yapı yatırım paketi konusunda anlaşma sağlamış olduğu haberi pozitifti. 28 Haziran tarihinde 5G teknolojisinde Dünya genelinde öncü 68 firma Barcelona’da konferansta bir araya gelecek. 21. Yüzyıl teknoloji yılı ve ABD bütçede bu tarafa destek vermekte kararlılık gösteriyor. 68 şirketlik listeye baktığımız zaman ABD şirketlerinin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Çin ile ABD arasındaki asıl mücadele konusu da yine teknoloji ve Nasdaq endeksi içinde teknoloji hisse senetlerinin performansı piyasa geneli için önemli diyebiliriz.

Bu hafta 5G teknolojisi desteği ile haftaya moralli başlayacak olan Nasdaq haftanın son işlem açıklanacak Haziran ayı tarım dışı istihdam raporunu beklerken geçtiğimi hafta gösterdiği performansı gösteremeyebilir. Ancak teknik olarak yön yukarı ve kısa vadeli düzeltmelerin yeni alıcıları piyasaya çekme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Küresel risk alma eğiliminin sürdüğü senaryoda Nasdaq deniz aşırı ülkelerden de yatırımcı çekmeyi başarıyor.

Destek: 13870-13600-13450

Direnç: 14430-14585-14680


DAX endeksi

DAX endeksi

Dax endeksi yayılım

Dax endeksi yayılım

DAX endeksi

ABD endeksleri FED sonrası fiyatlamaları geride bırakıp yükselişe geçince Alma DAX endeksi de trende eşlik etti. Endeksin bir önceki haftanın düşük seviyesi olan 15426 üzerinde 15607 seviyesinde kapanış yapması olumlu iken DAX ilk fırsatta 15100 seviyesine doğru geri çekilme potansiyeli taşıyor.

Avrupa Bölgesi hızlanan aşılama ile ekonomik normalleşme yoluna girerken Delta virüs varyantı ile işler biraz karışmış görünüyor. Avrupa Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında politikaları ile bölge ekonomisinin arkasında olduğu mesajını yineledi. Artık ekonomiler açılışa geçti ve geri dönüşü yok. Hepsi bir arada düşünüldüğünde mevsimsel etki ile yaz aylarında ekonomik büyümenin hız kazanması normal iken önceden satın alınmış olabilir. Kısaca olumlu ekonomik beklentilere rağmen Alman DAX endeksinin önümüzdeki haftalarda ABD endekslerine satışlarda daha iştahlı eşlik ederken yükselişlere katılmakta zorlanacağını düşünüyoruz.

Destek: 15350-15100-14800

Direnç: 15800-16100-16225


Ücretsiz Deneme Hesabı