Haftalik Bülten 27-09-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

14 Eylül haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı -8348 kontrat azalarak 66,462 olarak açıklandı. Son dört haftada fonların net uzun pozisyon miktarında 8332 kontrat alış gerçekleşmiş. Buna rağmen Euro net uzun pozisyon miktarının 3 haftanın yüksek seviyesinde olduğunu ve piyasanın aşırı satım bölgesinden uzaklaşmakta zorlandığını görüyoruz.

Eylül ayı FED toplantısında beklentilere paralel varlık alımlarını azaltma konusunda bir bildirim yapılmadı. Öte yanda bankanın bu toplantıda yine varlık alımlarını azaltma konusunda net mesajlar vereceği tahmin ediliyordu. FED ekonomik iyileşmenin devamı ile önümüzdeki aylarda ılımlı bir şekilde varlık alımlarının azaltılacağını ifade ederken genel itibari ile verilen mesajlar önceki toplantılara kıyasla şahindi. FED üyelerinin yaptığı tahminlerde 2021 yılı enflasyon beklentisi yukarı yönde güncellendi. Politika faizinin artacağı zamanlama olarak ise 2023 yılının öne çıktığını gördük. Genel itibari piyasa dengelerini gözetir şekilde kolay para politikalarından çıkış sinyalinin netleştiği bir toplantı olduğunu söyleyebiliriz. Ekim ve Kasım aylarında özellikle istihdam piyasasının gelişimi takip edilerek Kasım ayında varlık alımlarının azaltma konusunda duyuru yapılabilir.

Euro bölgesi ekonomik verilerine gelince ilk okuma olarak açıklanan Eylül ayı PMI imalat sanayi endeksi 58.7 servis sektör PMI endeksi 56.3 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Euro’ya ekonomik verilerin desteğinin zayıfladığı ortamda bu hafta açıklanacak önemli bir veri görülmüyor. Ancak Salı günü Avrupa Merkez Bankası Lagarde konuşması takvimde yer alıyor. Bunun dışında Pazar günü Almanya’da yapılacak olan seçim sonuçları ve yeni dönemde Almanya Euro bölgesi politikalarının aynı çizgide devam edip etmeyeceği önemli görülüyor.

Teknik olarak, Euro/dolar paritesinde 20 Ağustos haftası düşük seviyesi 1.1664 iken 1.1600 civarında olan 200 haftalık üssel hareketli ortalama uzun vadede önemli destek seviyesi diyebiliriz. Mayıs ayından bu yana düşüş eğiliminde olan ve her yükselişte satışlar ile karşılaşan Euro/dolar paritesinde yükseliş denemelerinin kalıcı olması 1.1845 üzerinde kapanışlar ile mümkün olabilir.

Destek: 1665-1.1600-1.1550

Direnç: 1.1790-1.1845-1.1910


GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

Son derinlik raporunda öncesinde Sterlin net kısa pozisyon taşıyan fonlar 29314 kontrat uzun pozisyon artırmış ve son raporda fonlar net olarak 4790 kontrat uzun pozisyon taşıyor. İngiltere de açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon rakamını beklerken Sterlin tarafında uzun pozisyon artışı dikkat çekiyor. Piyasada 52 haftanın zirve seviyesi 36082 kontrat iken piyasanın rekor net uzun pozisyon miktarı için daha çok yol kat etmesi gerekiyor.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda varlık alımlarını 7 ye karşı 2 karşı oy ile mevcut seviyede koruma kararı verdi. Ancak toplantıdan alınan ana mesaj ılımlı bir sıkılaştırma için koşulların oluşmaya başladığı yönündeydi. Toplantı sonrasında faiz beklentisinin fiyatlandığı vadeli piyasada 2022 yılında 15 baz puanlık faiz artırımı fiyatlamasının olduğunu ve piyasanın beklentiyi öne çektiğini görüyoruz. Öne çekilen faiz artırım beklentisi ile Sterlin yukarı yönlü bir hareket yaptı ancak bu hareketin kalıcı olmadığını ve kapanışın 1.3700 seviyesi altında kapanış yaptığı görüldü. Bu hafta Pazartesi günü İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey konuşması Sterlin fiyatlaması üzerinde etkili olabilir. ECB, FED, BOE Merkez Bankaları toplantısı geride kaldı ve hafta boyunca Başkanların ve FED üyelerinin konuşmaları takvimde yer alıyor. Öncesinde ılımlı bir şekilde varlık alımları azaltılabilir mesajı verene Merkez Bankaları otoriteleri muhtemelen bu hafta yapacakları konuşmalar ile sonbahar ayları politikalarını biraz daha netleştirecek.

Teknik olarak, bu hafta GBPUSD paritesinde geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 1.3717 olurken parite 1.3680 sınırında zayıf bir kapanış gerçekleştirdi. 1.3800 üzerine geçilmedikçe GBPUSD paritesinde yükseliş denemeleri kalıcı olmayabilir.

Destekler: 1.3600-1.3560-1.3420

Dirençler: 1.3800-1.3920-1.3980


USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

14 Eylül haftasının derinlik raporuna göre vadeli piyasada Japon Yeni net kısa pozisyon miktarı 2030 kontrat gibi limitli bir kısa pozisyon kapama ile -60295 olarak açıklandı. 52 haftanın rekor net kısa pozisyon miktarı 69895 kontrat iken fonlar rekor net kısa pozisyon miktarından uzaklaşmak istemiyor. USDJPY’de Ocak-Temmuz döneminde yaşanan yükseliş ile fonların Japon Yeni kısa pozisyon taşıdığı ve Temmuz ayından sonra paritede yaşanan geri çekilmeye karşı fonların Japon Yeni tarafında yüksek kısa pozisyon taşımayı sürdürdüğü anlaşılıyor. Anlaşılan döviz piyasasında fonlar Japon Yenindeki değer kazanımının kısa vadeli olacağını düşünüyor.

Japon Merkez Bankası (BOJ) beklendiği gibi politika faizinde değişikliğe gitmedi. Avrupa ve Amerika’da enflasyonist eğilime karşın Japonya’da enflasyonun göreceli düşük olduğunu biliyoruz. Dolayısı ile diğer gelişmiş ülke Merkez Bankaları önümüzdeki aylarda ılımlı bir sıkılaştırma planlarken Japonya bir süre daha mevcut politikalarını sürdürecektir. Bu hafta Cuma günü Japonya’da liberal demokrat parti yeni liderini seçecek. Bu seçim sonucu ülkenin yeni başbakanını belirleyeceğinden önemli iken bir başka gelişme önümüzdeki haftalarda yapılacak olan Merkez Bankası Başkan değişikliği olacak. Piyasa Başkan değişikliği ile banka politikalarında bir değişiklik olacağını düşünmüyor. Verim eğrisi kontrolü ve varlık alım programının korunacağı ve ekonomi yönetiminde mali politikaların para politikaları önünde yer alacağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz haftalarda kalıcı bir Japon Yeni değer kazanımının 109.00 altında fiyatlamalar ile mümkün olduğundan bahsetmiştik. Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen düşük seviye 109.12 iken parite 9 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 110.00 seviyesi üzerinde kapattı. FED ve BOJ Merkez Bankaları politikasına bakıldığında Japon Yeninin ABD Doları karşısında güçlenmesi en azından yakın vadede olası görülmüyor.

Teknik olarak, USDJPY paritesinde 200 haftalık üssel hareketli ortalama 109.00 üzerinde yükseliş eğilimi korunuyor olacak. Bu hafta parite 110.20 seviyesi üzerinde 111.25’i hedefleyebilir.

Destek: 109.75-109.00-108.60

Direnç: 110.90-111.25-112.00


XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

14 Eylül haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net gümüş pozisyon miktarı -3811 kontrat düşerek 39924 kontrat seviyesine geriledi. Son dört haftalık pozisyon değişiminde fon net uzun pozisyon miktarında 5525 kontrat artış gerçekleşmiş. Buna rağmen son 5 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile gümüş piyasası aşırı satım bölgesinden toparlanma yaşamakta zorlanıyor.

FED toplantısı öncesinde toparlanma çabası içinde olan gümüş fiyatları toplantı sonrasında Dolar Endeksi’nin 93.00 endeks üzerinde seyri ve 10 ve 30 yıllık tahvil faiz oranlarında yükseliş ile satıcıların kontrolüne geçti. FED’in ve Başkan Powell’ın verdiği mesajlar şahin olarak yorumlandı. Banka bu toplantıda varlık alımlarını azaltma konusunda bildirim yapmadı. Ancak sonbahar aylarında varlık alımlarını azaltma konusunun gündeme geleceğine dair mesajın net olduğu söylenebilir. Önümüzdeki hafta FED Başkanı ve üyelerin yapacağı açıklamalar ile piyasaların bu fikre biraz daha hazırlanacağını tahmin ediyoruz. Bu koşullarda ABD Doları güçlü seyrini korurken öncesinde tapering konusu var iken neden yükselmiyor denilen tahvil getirileri yükseliş eğiliminde olabilir. Öte yanda yılın geri kalanında küresel ekonominin ilk yarıda olduğu hızda olmayacağı bekleyişi ve küresel hisse senedi piyasalarının yeni yüksek seviyeler için zorlanması da gümüş piyasasına destek vermiyor.

Öteden beri altın ve gümüş borsa yatırım fonlarına talebin olmadığından bahsediyoruz. Geçtiğimiz hafta genlinde de benzer bir eğilim vardı. 23 Eylül haftasının verilerinde emtia piyasası genelinde olduğu gibi kıymetli metal piyasasına yatırım yapan borsa yatırım fonlarından da çıkış gerçekleşti. Sene başından bu yana bakıldığında son verilere göre gümüş ETF’lerine giriş yüzde 2.5 olarak görülüyor. Ancak yakın geçmişte bu oran yüzde 3 üzerindeydi. Kısaca gümüş fon yatırımcısı mevcut koşullarda piyasanın dışında olmayı tercih etmiş görünüyor.

Teknik olarak, 100 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 22.85 üzerinde zayıf kapanış yapan gümüş piyasası satıcıların kontrolünde ve 22.85 üzerinde kapanışlar ile güç toplayamadıkça piyasa 20.60 seviyesine doğru geri çekilme eğiliminde kalabilir.

Destek: 21.70-20.60-19.25

Direnç: 22.85-23.70-24.50


S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

Son derinlik raporunda E-mini vadeli S&P500 endeksinde vadeli ve opsiyon piyasası 43457 kontrat alış yapmış ve fonlar 116412 kontrat net uzun pozisyon taşıyor. Bir önceki haftanın aksine fonlar alışa geçmiş, rapora göre son dört haftada fonların toplam alım miktarı 2934 kontrat ile sınırlı iken piyasa 49 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor.

Hafta içinde en düşük 4305 seviyesini gören endeks FED toplantısını beklerken ılımlı bir yukarı eğilim içerisine girdi. Toplantı sonrasında Kasım en geç Aralık ayında bankanın varlık alımlarını azaltacağı yönünde beklenti ağırlık kazanırken faiz artırımları için en erken 2023 yılı öne çıktı. FED’in parasal sıkılaştırma için istediği ekonomik görünüm hisse senedi piyasalarının tercih ettiği ekonomik ortam ve piyasaları rahatsız etmeyecek ölçüde atılacak adımlar hisse senedi yatırımcısını rahatsız etmeyebilir. Öte yanda 2008 krizinden bu yana FED politikalarında hisse senedi piyasalarının önemli bir yaptırım gücü olduğunu biliyoruz. Sonbahar aylarında istihdam piyasasının zayıf kaldığı bir ortam yerine işlerin beklendiği gibi ilerlediği ve Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azalttığı ortam hisse senedi piyasalarının tercihi olacaktır. Güçlü Dolar ve yükselen tahvil faiz oranları emtia piyasasını baskılayabilir ancak hisse senedi piyasaları bu durumdan kendine sıyıracak potansiyel taşıyor. Ağustos ayı sonlarında oynaklığın artacağı ve yeni yüksek seviyeler için zorlanılacağını düşünüyordu. Eylül ayı büyük ölçüde bu beklentimizi karşıladı. Ekim ayı da hisse senedi yaptırımcısını tatmin etmeyebilir. Buna rağmen klasik bir sene sonu iyimserliğinden vazgeçmek için yeterli gerekçe oluşmadı. Burada artan virüs vaka sayısı moral bozucu olsa da ekonomilerin 2020 senesinde olduğu gibi kapanmayacağını ve çarkların döneceğini biliyoruz. ABD tarafında gündemde olan bir başka konu da borçlanma tavanını artırılması konusu; bir grup yatırımcı Kasım ayında iki partinin uzlaşacağını ve borç limitin artırılacağı düşünürken sürecin Aralık ayına sarkması bir başka negatif unsur diyebiliriz.

Teknik olarak, Geçtiğimiz hafta FED toplantısı ardından yaşanan yukarı yönlü hareket ile S&P500 endeksi 4350 seviyesi üzerine yerleşti. Bu hafta endeks 4400 üzerinde kalabilir ise Eylül ayı yüksek seviyesi 4545 hedef olabilir.

Destek: 4350-4230-4170

Direnç: 4500-4545-4590


Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

ABD endekslerinde belirgin bir düzeltme yaşanacak ise Nasdaq ve teknoloji hisse senetlerinin dayanma gücü öne çıkıyor. FED politikaları belirginleşirken ekonomik görünüm yılın geri kalanında hisse senedi piyasalarının kaderini belirleyecek.

Eylül ayında yaşanan düzeltme hareketi Ekim ayı ile beraber yerini güçlü bir yükselişe bırakmakta zorlanabilir. Ancak son 10 senede nerede ise her sene sonunda ralli yapan ABD endeksleri bu sene ayrışacak demek için elimizde yeterince veri yok. ABD Doları gücünü korurken gelişmiş ülke Merkez Bankaları arasında kolay para politikalarından çıkışta FED’in başı çekeceği kesin ve bu durum ancak ekonomik görünümün bozulmadığı ortamda mümkün olacak. Dolayısı ile banka tapering için ortamın olduğunu düşünüyorsa düşük faiz ortamında hisse senedi piyasalarının bu durumdan fazla etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Bu hafta Pazartesi günü ABD dayanıklı tüketim malları siparişi verisi güncellenmiş hali ile açıklanacak. Salı günü cip üreticisi Mikron kar açıklayacak. Hafta boyunca Başkan Powell ve üyeler konuşacak. Aslında geçtiğimiz haftanın devamı olarak tapering zamanlamasının anlaşılmak isteneceği yeni bir haftaya giriyoruz.

Teknik olarak, Nasdaq endeksinde haftanın düşük seviyesi 14821 iken FED sonrası yaşanan yükselişin devamı endeksi 15700 direncine taşıyabilir. Ancak geçtiğimiz haftaki görüşümüzü koruyarak 15700 üzerine geçilmedikçe Nasdaq yeni yüksek seviyeler görmekte zorlanacak düşüncesindeyiz.

Destek: 14850-14450-13950

Dirençler: 15350-15700-16000


DAX Endeksi

DAX Endeksi

DAX Endeksi

Önceki hafta en düşük 15019 seviyesini gören Alman DAX endeksinde sonrasında yaşanan yükseliş ile kapanış 15500 üzerinde gerçekleşti.

ABD hisse senedi piyasaları FED sonrası toparlanma eğilimi içerisindeydi. Şahin olarak nitelenen FED söylemlerine rağmen ekonomik iyimserlik hisse senedi piyasalarına pozitif etki yaptı. Öte yanda Almanya tarafında açıklanan Eylül ayı PMI imalat ve servis sektör endeksi piyasa beklentisi altında gerçekleşti. FED toplantısı sonrasında güvercin kalan ECB mesajları da bölgede ekonomik toparlanmanın son aylarda yavaşladığını ima ediyor. Bu koşullarda Alman DAX endeksinin küresel hisse senedi piyasalarını takip etmesi beklenebilir. 26 Eylül tarihinde Almanya’da genel seçimler yapılacak. Angela Merkel’in aday olmadığı yeni dönemde Almanya için yeni bir dönem başlıyor. Ülkenin ekonomi politikalarında majör bir değişiklik beklenmiyor olmasına rağmen seçim sonrası yapılanma Alman DAX endeksi performansını da etkileyebilir.

Teknik olarak, bu hafta 15550 üzerinde kapanışlar ile Alman DAX endeksi Ağustos ayı yüksek seviyesi 16030’a doğru yükseliş eğiliminde olabilir.

Destekler: 15000-14720-14500

Dirençler: 15800-16030-16200


Ücretsiz Deneme Hesabı