Haftalik Bülten 27-09-2020

HAFTALIK BÜLTEN

GBPUSD Paritesi: İngiltere özelinde bu hafta devam edecek Brexit görüşmeleri öncesinde Avrupa Birliği'nin çağrısı öne çıkıyor. AB İngiltere tarafındaki müzakerecilere görüşmelerin ilerleyebilmesi için ticaret konusundaki ana başlıklarda anlaşılması gerektiğini söyledi. İki taraf önümüzdeki hafta Brüksel'de bir araya gelerek anlaşma başlıklarını yazılı döküman haline getirmeyi planlıyor. Bu hafta yapılacak olan görüşmeler Brexit sürecinde kritik öneme sahip ve İngiltere'nin daha olunlu bir yaklaşım göstermesi bekleniyor. Ticaret konusunda önemi yüksek olan belirli koşullar karşılanırsa bir sonraki aşamaya geçilebilecek. 

Bu hafta Sterlin hareketinde Brüksel'den gelecek haber akışının yanında 30 Eylül tarihinde Avrupa Merkez Bankası'nın finansal piyasa katıımcıları ve akedemisyenler ile yapacağı toplantı takip edilecek. ECB bu konferansta bankanın önceki kazanımlarından yola çıkarak ellindeki araçlar ile krizi yönetme sürecini masaya yatıracak.

22 Eylül haftasının derinlik raporunda CME vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 671 kontrat artış ile 2964 kontrata yükseldi. 52 haftanın zirve seviyesi 35162 iken bu seviyeden uzaklaşmış olan net uzun pozisyon miktarı ile Sterlin kararsız bir görünüm sergiliyor. 

Teknik olarak; 25 Eylül Cuma 1.2746 ile %61.8 fibo düzeltme seviyesi 1.2900 altında kapanış yapan GBPUSD paritesinde zayıf görünüm sürüyor. 1.2900 üzerine ataklarda başarılı olunamadığı senaryoda 1.2500 desteğine doğru geri çekilme devam edebilir. Yukarıda 1.2900-1.3100 ve 1.3300 direnç olarak güncelliğini koruyor. 

USDJPY Paritesi: Sonbahar aylarına girilir iken Dünya çağında artan virüs vaka sayıları ve finansallarda satış baskısı bu kez Dolar Endeksi'ne yaradı. Döviz piyasası yeni BOJ Başkanı Suga'nın ekonomiye neler katabileceğini anlamaya çalışırken pozitif tarafta durdu. Ancak Kasım ayı ABD genel seçimleri yaklaşırken döviz piyasası yeniden oyun kurmaya çalışıyor. Mevcut koşullarda aşırı satım bölgesinde olan Dolar Endeksi'ne yönelişin bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Japon ekonomisi tarafında da sihirli bir değnek ile bir değişim zor olduğuna göre Amerikan Doları Japon Yeni karşısında güçlenebilir. 

Analitik verilerde 22 Eylül tarihli raporda Japon Yeni net uzun pozisyon miktarı 6692 kontrat artış ile 29581 kontrata yükseldi. Haftanın başlangıcında küresel piyasalarda azalan risk alma eğilimin ilk etapta Japon Yeni'ni yukarı taşıdığını ardından döviz piyasasının Dolar Endeksi'ne yöneldiğii gördük. Bu nedenle 23 Eylül itibari ile başlayan Japon Yeni uzun pozisyon kapama faaliyeti le bir sonraki raporda net uzun pozisyon miktarında gerileme görebiliriz. 52 haftanın yüksek seviyesi 34607 iken rekor seviyeden fazla uzaklaşmamış olan pozisyon görüntüsü ile COT raporu Yen tarafında satışların devam etme ihtimalini öne çıkarıyor. 

Teknik olarak; Kısa vadede USDJPY Paritesi 12 günlük üssel hareketli ortalaması olan 105.30 üzerinde kalabilirse 60 günlük 106.07'ye doğru yükseliş sürebilir. Bu seviye öenmli bir direnç iken üzerinde 106.70 direnç olarak görülüyor. 105.30 altında 104.80-104.50 destek bölgesi olarak izelenebilir. 

XAG/USD Paritesi: Yılın 3. çeyreğinin iki ayında (Temmuz Ağustos) S&P GSCI (Goldman Sachs Commodity Index) %4.4 ve %5.4 değer kazandı. Eylül ayı'na gelindiğinde birçok piyasada fiyatlarda gerileme olduğunu gördük. Ham petrol fiyatları 1-9 Eylül tarihleri arasında 6 dolar geriledi. Altın fiyatları 18-34 Eylül arasında 110 dolar (%5.6) kahve fiyatları 11-23 Eylül arasında %18 geriledi. Bu piyasalar arasında 18-24 Eylül tarihleri arasında %20 düşüş ile gümüş başı çekti. Gümüş'ün de içinde olduğu yukarıda sıraladığımız ürünlerde sert satış dalgasının asıl sebebi spekülatörlerin yüksek net uzun pozisyon miktarıydı. Bu ürünlerde son haftalarda asgari %75 rekor seviyey yakın net uzun pozisyon taşınıyordu.

Öte yanda ETF yatırım talebinden bahsetmemiz gerekiyor. Gümüş ETF'leri 2019 sene sonundan Ağsutos ayı sonuna kadar 606.75 mio/ons'tan 877.27 mio/ons'a yükseldi. Eylül 1-18 haftasına gelindiğinde gümüş ETF'lerinin 22.5 milyon/ons gerilediği görüldü. Çıkış miktarı geçtiğimiz aylarda yaşanan girişlere kıyasla düşük olmala birlikte Ocak ayın'ndan bu yana ilk aylık ETF çıkışı gerçekleşti. Fiyatlarda son yaşanan sert geri çekilmeye rağmen gümüş 3. çeyrekte %20 değerlendi. Sonuç olarak Eylül ayında ETF yatırım fonlarında yaşanan çıkışın 3. çeyerk sonuna doğru bir uzun pozisyon kapama faaliyeti olduğunu söyleyebiliriz. 

22 Eylül haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı -5263 kontrat düşüş ile 56623 kontrata geriledi. Son 24 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile gümüş aşırı alım bölgesinden uzaklaşıyor. Muhtemelen önümüzdeki haftada bu geri çekilme devam edecek. 

Teknik olarak; Gümüş piyasasında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 21.67 iken haftanın kapanışı 22.88 ile kritik bir seviyede gerçekleşti. Haftanın ilk işlem günlerinde gümüş fiyatlarının 22.90 üzerinde kalacak gücü bulamadığı senaryoda 11.64-22.85 yükseliş hareketinin %50 fibo düzeltme seviyesi olan 20.76'ya doğru geri çekilme sürebilir. Kıymetli metal piyasasında geçtiğimiz hafta yaşanan satış baskısının derinleştiği ortamda ise 18.60 kaçınılmaz olur. Hisse senedi piyasası başta olmak üzere finansal piyasaların hareketi gümüş piyasasında toparlanam çabalarının başarısı olmasını sağlıyor. Yine de küresel risk iştahının hisse senedi alımaları ile devam ettiği bir ortamda 22.90 üzerinde 60 günlük üssel hareketli ortalama 24.40 ve 12 günlük üssel hareketli ortalama 24.90 direnç bölgesi beklenebilir. 25.00-25.50 dolar bölgesinin önemli bir direnç aralığı olduğunu söyleyebiliriz. Bu direnç bölgesi yukarı yönde geçilmedikçe kısa vadede satış eğiliminde bir piyasa göreceğiz. 

S&P500 Endeksi; Bu hafta küresel covid-19 ölümlerinin 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Son haftalarda artan virüs vaka sayısı ile sonbahar aylarına girerken başlayan endişeli bekleyiş gerçeğe dönüşüyor. Amerika tarafında bir başka gündem maddesi ABD Başkanı Donald Trump ile Joe Biden'ın Salı günü yapacağı ilk canlı tartışma olacak. Artık Kasım ayı genel seçimlerine ilişkin bekleyiş ve anketlerin daha fazla fiyatlanacağı bir döneme giriyoruz. Ekonomik verilerde Cuma günü açıklanacak istihdam rakamının ise kritik önem sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ağustos ayı verisinde istihdam artışı beklenti üzerindeydi ancak Eylül ayı için geciken 2. teşvik paketi ve işletmelerin işten çıkarma faaliyeti ile istihdam piyasasında bozulma bekleniyor. FED yeni adım atmadan önce kongreden mali teşviklerin onay almasını bekliyor. Mali teşvik paketi geciktikçe ve para arzı limitli olmakla beraber geriledikçe hisse senedi piyasalarının yukarı gitme potansiyeli zayıflıyor. Bu hafta tedirgin ve destek seviyelerini test etmekte istekli piyasa koşulları bekliyoruz. 

Teknik olarak; Haftanın ilk işlem günlerinde 60 günlük üssel hareketli ortalaması olan 3300 altında kapanışlar olması durumunda S&P500 endeksi 3250-3200 aralığıan doğru geri çekilebilir. 24 Eylül düşük seviyesi olan 3209 aşağı yönde kırılır ise piyasa artan satış baskısı ile bllinger alt bant 3114'ü test etmek isteyecektir. Yukarıda 3300-3320 bölgesinin aşıldığı senaryoda ise 3375 ara direnç olmak üzere 10 Eylül yükseği 3425 test edilebilir. 

Nasdaq Endeksi: 04 Eylül tarihinde 47.63 seviyesine kadar yükselen Nasdaq volatilite endeksi sonraki günlerde gerileyerek 25 Eylül tarihinde 34.93 seviyesinde kapanış yaptı. Nasdaq endeksinde volatilite Haziran ayında 25.50 seviyesine kadar gerilemişti. Covid-19 vakalarının başaldığı ve ekonominin kapalı olduğu dönemde ise 18 Mart yükseği 84.67 oldu. Covid-19 vaka ve ölüm sayısında yükseliş ve bazı ekonomik kısıtlamaların artması ile volatilite de artış potansiyeli olmakla beraber tekrar 70 ve üzeri volatilite ihtimalini düşük görüyoruz. Bu hafta Nasdaq endeksi yönünü daha ziyade Çin ve ABD arasındaki teknoloji çekişmesi belirleyecek. Financial Times 26 Eylül'de Çin'in en büyük çip üreticisine ABD'nin yaptırım getirdiği haberini paylaştı. Teknoloji 21. yüzyılın en önemli silahı ve bu konudaki çekişme önümüzdeki haftalarda artarak devam edebilir. Dolayısı ile Mart ayı seviyeleri olmasa da Nasdaq volatilite endeksinin tekrar 40 ve üzeri seviyeleri görme potansiyeli sürüyor. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz hafta 10700 seviyesini iki kez test eden endeks bu seviyede destek buldu ve 60 günlük üssel hareketli ortalaması 10995 üzerinde kapanış yaptı. Haftanın ilk işlem günlerinde 11150 üzerinde kalınabilir ise NDX 11500 seviyesine doğru yükseliş potansiyeli barındırıyor. 11500 trend çizgisi üzerinde alımların devamı ile bollinger üst bant 12058 test edilebilir. Nasdaq için önümüzdeki seanlarda 10700'ü önemli deste olarak takip ediyoruz. 10700 altında piyasa 10274 desteğine doğru geri çekilebilir. 

Dax Endeksi; Artan covid-19 vaka sayısı geçtiğimiz hafta havacılık sektörünü vurdu. Aşı çalışmalarında henüz sona yaklaşılmadı. Havacılık sektörünü yakından ilgilendiren ve 30 dakikada sonuç alınan hızlı test sektör için umut veriyor. Ancak kış sezonu ve seyahatlerin azalacak olması yanında virüs endişesi talep tarafına olumsuz yansımayı sürdürecek. Deutche Bank liderliğinde bankacılık sektörüne gelen satış baskısı da dikkat çekiciydi. Negatif faiz ortamının bankacılık sektörüne verdiği zarar ve bu politikanın yan etkileri uzun süredir tartışılıyor. Öte yanda ülkelerin borçlanmaya yüklenmesi ve finansal sektör oyuncularının artan rekabet ortamı içerisinde ECB desteği olmadan ayakta kalmasının zor olacağının anlaşılması bankacılık sektörü için tehdit oluşturuyor. Lokomotif iki sektöre ilişkin olumsuz beklentiler küresel olarak düşen risk alma eğilimi ile birleşince Alman DAX endeksi sert bir şekilde geri çekildi. 

Teknik olarak; Daralan bollinger bant ile teknik bir kırılma ihtiamlinden bahsetmiştik geçtiğimiz hafta bollinger alt bant 12395 ü gördükten sonra 12469 seviyesinde kapanış yapan endeks bu hafta aşağı yönlü kırılma ile 11667 seviyesine doğru gerileme potansiyeline sahip. DAX endeksinde yükseliş denemelerinin başarılı olabilmesi için 60 günlük üssel hareketli ortalaması olan 12755 üzerinde kapanışlar arıyoruz. Bu seviye üzerinde kapanışlar ile 13000 seviyesine doğru yükseliş yaşanabilir. 

Doğalgaz Piyasası; Mart-Eylül ayları arasında doğalgaz piyasasında fiyatlarda yaşanan yükselişi açıklarken; Çin LNG ithalatında artıştan ve kasırga etkisi ile arz tarafında sıkışıklı yaşanacağı endişesinden bahsedebiliriz. Ancak asıl etkenin LNG talebinde artış beklentisi ve bu beklenti spekülatif alımları tetikledi. Öte yanda geçtiğimiz hafta yaşanan fiyat hareketinde Ekim ayı'nda mevsim normallerinin altında hava beklentisine bağlanabilir. Kış aylarının sert geçeceği beklentisi ile talep artışını satın almak için ise henüz erken olabilir.

Özellikle talep artışı beklentisi ile destek bulan piyasada Doğalgaz piyasasında fon ve spekülatör net uzun pozisyon miktarı 68 bin kontrat ile May 2017 rekor seviyesi 94 bin kontrata yaklaştı. Dolayısı ile Eylül ayı'nın ikinci yarısında yaşanan ralli'de sona gelinmiş olabilir. Kısa vadede fiyatlarda düzeltme yaşanabilir. Ancak ABD'nin doğalgaz konusunda değişen bir strateji içinde olduğunu ve ülkenin Dünya'da büyük üretici olma konusundaki hedefini biliyoruz. Bu nedenledir ki stratejik önemi artması muhtemel olan emtianın talep tarafında besleyici gelişmeler ile fiyat artışı potansiyeli var. Kısa vadede geri çekilme sürse de doğlagaz için uzun vadede pozitif taraftayız. Bu senaryoda geri çekilmeler uzun vadeli stratejiler için alım fırsatı olarak görülebilir. 

Teknik olarak: Doğalgaz fiyatlarında 28 Ağustos yüksek seviyesi 2.74 ardından yaşanan sert geri çekilme sonrası 21 Eylül seansında 1.79 görüldü. Doğalgaz fiyatları bu hafta 60 günlük üssel hareketli ortalaması olan 2.14 üzerinde kalabilir ise 2.27'ye doğru yükseliş denemesi gelebilir. Bu seviye üzerinde 24 Eylül yükseği 2.32 ara direnç olmak üzere 2.38'e doğru yükseliş potansiyeli var. Ancak temel gerekçeler ile desteklenmediği sürece 2.38 kısa vade için önemli bir direnç seviyesi. Piyasa 2.14 altında kapanışlar ile yoluna devam etmek ister ise 2.02 ardından 1.93 seviyeleri destek olarak görülüyor. 

Ücretsiz Deneme Hesabı