Haftalik Bülten 22-03-2021

HAFTALIK BÜLTEN

EURO/DOLAR Teknik Analiz

EURO/DOLAR Teknik Analiz

Derinlik Raporu (COT)

Derinlik Raporu (COT)

EURO/DOLAR Paritesi

16 Mart haftasının derinik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 21589 kontrat düşerek 130390 olarak açıklandı. Son dört haftalık rakamlar ile 65964 kontrat satışa dönen piyasa 12 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon taşıyor.  Derinlik raporunda uzun pozisyon kapama faaliyeti ile piyasa Euro'da aşırı alım bölgesinden uzaklaşma eğilimini koruyor. Mart ayı FED toplantısı üyelerin ekonomik tahminleri ve Powell konuşması piyasa fiyatlamasında akışı değiştirmedi. Her fırsatta enflasyonda yükselişi düşünmek için erken olduğunu ve ekonomiye desteğin devam edeceği ifade ediliyor. Ancak hem tahvil bono piyasası hem de döviz piyasası enflasyonda yükselişi kalıcı bir beklenti haline dönüştürmek üzere; aslına bakarsanız Dolar Endeksi’nin ABD ekonomik iyileşmesi ve güçlü dolar beklentisini fiyatlarken temkinli olduğunu tahvil bono piyasasının önden koştuğunu anlıyoruz. Mart ayı toplantısı FED ’in “greenback” (dolar) bakışını netleştirmesi açısından önemliydi. Son üç ayda yükseliş eğiliminde olan DXY 93.50 endeks seviyesi üzerinde tam anlamı ile ABD ekonomisi diğerlerinin önünde ve küresel para olma özelliğini koruyor imajı verecek. Öte yanda ABD aşılama tarafında hızla ilerlerken vaka sayıları düşerken Avrupa’da Kasım ayı seviyelerine yükselen vaka sayısı ve 3. Dalga endişesi Avrupa Birliği para birimini baskılıyor. AstraZeneca haberleri ile kaotik geçen son haftada Almanya’da vaka sayısı son iki ayın yükseğinde Birlik aşılama sürecini yoluna koymak zorunda aksi takdirde Euro 2020 son çeyrek kazanımlarının tamamını geri verebilir. Bu hafta Çarşamba günü Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi Mart ayı il okuma PMI imalat ve imalat dışı sanayi endeksleri bölge ekonomisinde aşı etkisini göstermesi açısından önemli görülüyor. 

Teknik olarak; Kısa vadede 1.1850-1.2000 aralığının kırılma yönü önemli iken 1.2000 üzerinde kapanışlar eurodolar paritesinin güç topladığını ifade ediyor olacak. Bunun için Euro'nun şansı var ancak zamanlama olarak Avrupa'da virüs vaka sayısında düşüşü görmeliyiz. 

Destekler: 1.1845-1.1800-1.1760  Dirençler: 1.1940-1.2000-1.2035 olarak takip edilebilir.


GBP/USD Teknik Analiz

GBP/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

GBP/USD Paritesi

Son derinlik raporunda vadeli piyasalarda Sterlin net uzun pozisyon miktarı 5311 kontrat düşüş ile 28600  olarak açıklandı. 15 gün öncesinde 52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarında olan fon pozisyonlanması son iki haftada geriliyor. Uzun pozisyon azaltan piyasa aşırı alım bölgesinden uzaklaştı. Mart ayı toplantısında İngiltere Merkez Bankası (BOE) beklendiği gibi politika faizini %0.10 seviyesinde bırakırken 895 mia Sterlin varlık alımına devam kararı verdi. Komitenin açıklamalarına göre ekonomide atıl kapasite devreye girinceye ve %2 enflasyon hedefine ulaşılıncaya dek banka sıkı para politikasına geçişi düşünmüyor. Öte yanda banka aşı çalışmalarının hızla ilerlemesi ekonomik iyileşme beklentisini yukarı çekti ifadesini kullandı. Ocak ayında İngiltere ekonomisi %2,9 daralırken bu daralma bankanın beklentisinden daha iyi olarak yorumlanıyor. ABD’den başlayan Dünya genelinde yükselişe geçen faiz oranlarına gelince; GILT (UK 10 yıllık tahvili) oranlarda yükseliş ekonomik iyileşmeyi tehdit eder boyuta gelir ise (şimdilik sorun yok) BOE bu konuda adım atabilir. Döviz piyasası 2021 yılı ekonomik iyileşme ile değer kazanma potansiyeli gördüğü ABD ekonomisini temkinli iyimser olarak fiyatlarken bu dönemde İngiltere’de aşılama sürecinin iyi gitmesi Sterlinde değer kayıplarını sınırlıyor. 

Teknik olarak; GBPUSD paritesinde Şubat ayı yüksek seviyesi 1.4237 ardından yaşanan düzeltme hareketi sürüyor. Kısa vadede gözlediğimiz düzeltme hareketin sona erdiğinden bahsedebilmek için 1.3900 üzerinde kapanışlar ile paritenin 1.4000 direncini geçmesi gerekiyor. 

Destekler: 1.3810-1.3680-1.3620  Dirençler: 1.3900-1.4000-1.4070 olarak takip edilebilir.


USD/JPY Teknik Analiz

USD/JPY Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

USD/JPY Paritesi

Son derinlik raporunda vadeli piyasada Japon Yeni tarafında net olarak piyasa 39368 kontrat kısa pozisyon taşıyor. Önceki hafta az da olsa uzun pozisyon taşınan Japon yeninde piyasa 45882 kontrat satış yaparak pozisyonlanmayı kısaya taşıdı. Haftalık haraket ile son durumda 52 haftanın rekor düşük seviyesinde kısa pozisyon taşıyan fonlar Japon Yeni negatif fiyatlamada ısrarlı görünüyor.  Japon Merkez Bankası (BOJ) toplantısı geride kalırken negatif faiz oranı ve verim eğrisi kontrolü ile gelişen uzun soluklu bir mücadeleden bahsediyoruz. 2020 pandemi başından bu yana BOJ ekonomik etkileri azaltmak adına hane halkı ve şirketlere destek verdi. Öncesinde yüzde 2 enflasyon hedefinde zorlanan banka Şubat 2021’de yüzde 0,4 gerçekleşme ile hedefine uzak duruyor. 10 yıllık tahvil faiz oranlarında hareket alanı +/-0.25% olarak belirlendi. Negatif faiz ortamını ve bankacılık sektörü yan etkisi düşünülerek sektöre ekstra destek verildi. Bütün bunlar ve alınan önlemlere rağmen BOJ ağır ve zahmetli bir yürüyüş yolunda savunmada kalıyor. ABD ekonomisi ve FED tarafına gelince ekonomik iyileşme ve enflasyon hedeflemesine FED ‘in temkinli tavrına rağmen beklenenden önce yaklaşabilir. FED enflasyonda yükselişin geçici olacağını düşünürken piyasa buna inanmıyor. ABD enflasyonunda dönemsel ya da kalıcı bir yükseliş olması bir yana Japonya’nın atağa geçmek için daha çok zamana ihtiyacı var. Bu durumda Japon Yeni arada yaşanan güçlenme denemelerine rağmen ABD Doları karşısında zamana yayılan bir zayıflama sürecine girdi. 

Teknik olarak; USDJPY paritesi 108.00 üzerinde kaldığı sürece 109.35 ilk direnç olmak üzere yükseliş eğilimini sürdürebilir.  

.Destekler: 108.60.-108.00-107.40  Dirençler: 109.35-110.15-111.00


XAG/USD Teknik Analiz

XAG/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

XAG/USD Paritesi

16 Mart tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon net pozisyon miktarı 2453 kontrat düşerek 54036 olarak açıklandı. Son dört haftada 18757 kontrat düşüş ile gümüş piyasası 20 haftanın yükseğinde uzun pozisyon taşıyor. Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrasında ABD Doları sepet para birimleri karşısında değer kazanırken gümüş fiyatları 25.85-26.25 dar aralığında hareket etti. Bu hafta Dolar Endeksi’nin 92.00 üzerinde 92.50 seviyesine doğru yükselmesi gümüş için negatif olacaktır. ABD tahvil piyasasında fiyatlarda yaşanan geri çekilme sürerken emtia piyasası genelinde yükselişin ivme kaybetmesi ile gümüş de momentum kaybetti. ETF Borsa Yatırım Fonları 24. Günde altın tarafında satış tarafında yer alırken gümüşte de pozisyonlar geriliyor. Altın ETF büyüklüğü sene başından bu yana yüzde 5,3 düşüş ile 101,1 milyon onsa geriledi. Gümüş ETF’lerine gelince son iki işlem gününde yaşanan satışlara rağmen sene başından bu yana yüzde 5,5 artış olduğu görülüyor. Platin Paladyum ve Gümüş endüstriyel metal olma özelliği ile altına kıyasla yatırımcının daha fazla ilgisini çekiyor olabilir. Öte yanda altın ile gümüş ikiz kardeş ve her ikisi de yükselen faiz ortamından olumsuz etkileniyor. Arada kısa dönemli ayrışmalar olsa da altına ilgi artmadan gümüş piyasasında fiyat yükselişleri sınırlı kalacaktır. 

Teknik olarak;  Bu hafta XAGUSD paritesinde 25.70-26.50 aralığının kırılma yönü önemli iken 26.50 üzerinde kapanışlar ile gümüş piyasasında volatilite artabilir.  

Destekler: 25.70-25.00-24.20  Dirençler: 26.50 -27.00-27.60 olarak takip edilebilir. 

 . 

S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Teknik Analiz

E-mini S&P derinlik (COT)

E-mini S&P derinlik (COT)

S&P500 Endeksi

16 Mart tarihli raporda E-mini S&P500 14070 kontratlık uzun pozisyon artışı ile 50034 kontrat uzun pozisyon taşıyor. Mini kontratlar son üç haftada kıvrak bir dönüş yaparak 42 haftanın yükseğinde uzun pozisyon taşıyor.  Haftaya yükseliş ile başlayan Çarşamba günü FED toplantısı ardından 3983 seviyesine kadar yükselen S&P500 endeksi son iki işlem gününde düşüşe geçti. Teknoloji hisse senetlerinin zayıf performansı endekste yükselişin önünü keserken FED sonrası tahvil faiz oranlarında yaşanan geri çekilmenin geçici olduğunu düşünüyor. Opsiyon piyasasında Mart vade sona ererken yeni aktif vade Haziran ve vade değişimi döneminde yaşanan geri çekilme ardından yeni haftada 385 desteği öne çıkıyor. Öte yanda önümüzdeki haftalarda Biden hükümetinin alt yapı yatırımları için yeni bir paket gündeme getirmeye hazırlandığı biliniyor. Bu paketin büyüklüğü yine önümüzdeki gündeme gelecek kurumsal vergi oranında artış (%28 bekleniyor) belirli bir gelir seviyesi üzerinde kazancı olanlara ve sermaye piyasası kazançlarına vergiyi gündeme getirebilir. 18 Mart tarihinde Apple başta olmak üzere teknoloji hisse senetlerinin aşağıya çektiği S&P500 endeksinde 19 Martta JP Morgan başta olmak üzere bankacılık sektörü düşüşte lider konumundaydı. FED ‘in pandemi döneminde bankacılık sektörü sermaye yeterliliği kuralında yaptığı gevşemeye son verecek olması sektörde satışlara sebep oldu. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde yaşanan satışlar ile bu hafta 3850 desteği önemini koruyor. Bu seviye altında endeks satıcıların kontrolüne geçebilir. 

Destekler: 3850-3790-3735  Dirençler: 3930-3970-4000 olarak takip edilebilir.


Nasdaq Teknik Analiz

Nasdaq Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Nasdaq Endeksi

Son derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarı 167 kontratlık artış yönlü bir değişim sösterirken net 12327 kontrat kısa pozisyon taşınıyor. 1.9 trilyonluk teşvik paketi ardından ABD hisse senedi piyasalarında yükselişe teknoloji hisse senetlerinin katılmakta zorlanıyor. Son üç ayda hızlanan aşılama süreci ile yatırımcının pandemi süresince öne çıkan teknoloji hisse senetlerinden çıkış yapmayı tercih ettiğini biliyoruz. 2020 yılı Nisan ayında başlayan yükseliş son çeyrekte teknoloji hisse senetlerini aşırı değerlendi denebilecek piyasa değerlerine taşıdı. Kısaca teknolojiden ekonomik açılım ile diğerlerine geçiş sürpriz olmadı. Öte ayda ek teşvikler alt yapı yatırımları derken bu harcamaların karşı tarafını boş bırakmak olanaksız. Biden hükümeti kurumsal vergileri %28’e çıkaracak yeni bir vergi paketi hazırlığında iken piyasalar detayları konusunda endişe duyabilir. Yatırım bankalarına göre ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faiz oranlarının geldiği seviyeler hisse senedi piyasalarının rahatsız edecek öcüde değil. Bir başka değişle tahvil bono piyasası henüz hisse senedi piyasasına rakip değil ya da değerlemeleri bozacak ölçüde bir faiz yükselişi yaşanmadı. Ancak Nasdaq endeksinde yükseliş için öncesinde yüksek olan değerlemelere bakınca tahvil bono piyasasında oranlarda geri çekilme şart diyebiliriz. Aksi takdirde Nasdaq piyasaların rotasyonunu bozacak etkiye sahip ve derin bir düzeltmeye öncülük edebilir. 
Teknik olarak; S&P500 endeksine kıyasla Nasdaq endeksnde zayıf bir teknik görünüm var. Bu hafta 12650 seviyesi üzerinde kalınamaz ise Nasdaq ve teknoloji hisseleri diğerlerini de etkisi altına alabilir. 

Destekler: 12650-12370-11850 Dirençler: 13000-13300-13425 olarak takip edilebilir.


DAX Teknik Analiz

DAX Teknik Analiz

Dax yayılım

Dax yayılım

DAX Endeksi

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomik takvimi FED toplantısı ile hareketliydi. Avrupa ve Almanya tarafında öne çıkan yükselen virüs vaka sayısı iken DAX endeksinin küresel satış furyasında fena almayan bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. 18 Mart yükseği 14804 ardından yaşanan geri çekilmede DAX 14500 üzerinde kalmayı başardı. 18 Mart Perşembe günü endeks içerisinde şirketlerin yüzde 23’ü 52 haftanın yüksek seviyesinde işlem gördü. 52 haftanın yüksek seviyesinde büyük piyasa değerleri hisse senetleri arsında VW, Siemens, Allianz, Deutche Telekom, Daimler yer alıyor. Almanya’da vaka sayısı son iki ayın yüksek seviyesinde iken ülkede ekonomik kısıtlamalar devam ediyor. Buna rağmen yılın ikinci yarısında beklenen ekonomik iyileşme beklentisi ile geri çekilmeler limitli kalabiliyor. Son iki işlem gününde ham petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme ithalatçı ülkelere olumlu yansıyor. Ancak bu geri çekilme ne kadar kalıcı olacak ve senelik ortalama daha aşağıda olacak mı? ABD tarafında olası vergi artışları hisse senedi piyasalarını rahatsız ederken Almanya ekonomisi şimdilik bu konuda bir adım atma gereği duymayabilir. Kısaca Alman DAX endeksi küresel hisse senedi piyasalarına paralel fiyatlamasını sürdürürken negatif gelişmelere daha az duyarlı olabilir. 

Teknik olarak;  Alman DAX endeksinin 14350 üzerinde kaldığı senaryoda 15000 seviyesine doğru yükseliş potansiyeli olduğu söylenebilir. Ancak bu tarz sağlıklı bir yükseliş hareketi için aynen Euro'da olduğu gibi aşılamda ilerleme ve vaka sayısında düşüş aranıyor. 

Destekler: 14370-14050-13700  Dirençler: 14800-14950-15200 olarak takip edilebilir.


Doğalgaz Teknik Analiz

Doğalgaz Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Doğalgaz Piyasası

16 Mart haftasının derinlik raporunda fon net uzun pozisyon miktarı 39121 kontrat geriledi. Son haftada yaşanan uzun pozisyon kapama faaliyeti ile 16 Mart raporunda net olarak 16794 kısa pozisyon taşıyan doğalgaz piyasasında son dört haftada toplamda 69975 kontrat pozisyon azaltıldı. Derinlik raporunda satış eğiliminin bariz olduğu doğalgaz emtia piyasasında yükselişe katılamayan nadir ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. 

Teknik olarak;  Bu hafta 2.40-2.70 aralığı içinde kalacağını düşündüğümüz doğalgaz piyasasında 2.70 üzerinde kapanışlar görmeden satış baskısının sona erdiğinden bahsedemeyiz. 

Destekler: 2.45-2.40-2.25   Dirençler: 2.65-2.70-2.80


Ücretsiz Deneme Hesabı