Haftalik Bülten 20-09-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

14 Eylül haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı -8348 kontrat azalarak 66,462 olarak açıklandı. Son dört haftada fonların net uzun pozisyon miktarında 8332 kontrat alış gerçekleşmiş. Buna rağmen Euro net uzun pozisyon miktarının 3 haftanın yüksek seviyesinde olduğunu ve piyasanın aşırı satım bölgesinden uzaklaşmakta zorlandığını görüyoruz.

Ne olsa Dolar Endeksine yarayan bir haftayı daha geride bıraktık. Salı günü açıklanan ABD Ağustos ayı Tüfe %0.3 artış ile piyasa beklentisine paralel %5.3 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enflasyon hariç çekirdek enflasyon ise %4.0 (önceki %4.3) seviyesine geriledi. Enflasyonda ılımlı olmakla beraber yaşanan geri çekilme FED’in enflasyonda geri çekilme geçici söylemini destekler nitelikteydi. Veri sonrasında Dolar Endeksi 92.32 seviyesine doğru geri çekilmiş olsa da haftanın ikinci yarısında yine güçlü dolar fiyatlaması vardı. 21-22 Eylül de yapılacak olan FED toplantısında bankanın varlık alımlarını azaltma yönünde bir duyuru yapması beklenmiyor. Buna rağmen döviz piyasası 92.00 endeks seviyesi altında fiyatlamadan imtina ediyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD Doları güvenli para birimi olarak talep görürken son iki ayda Dünya genelinde artan covid-19 vaka sayısı ve sonbahar aylarında tahvil ihaleleri ile Dolar likiditesinin daralacağı yönünde beklenti döviz piyasasında fiyatlamalar şekil veriyor. Öte yanda bazı ekonomik verilerin de perakende satışlar gibi piyasa tahminleri üzerinde gerçekleşmesi dolar pozitifti.

Bu hafta Çarşamba günü FED toplantısını beklerken Euro/dolar paritesinde yukarı yönlü tepkiler zayıf kalabilir. 23 Eylül Perşembe günü Euro Bölgesi PMI imalat ve servis sektör endeksleri açıklanacak. Bu veri Eylül ayında bölgenin ekonomik aktivitesi ölçmek için önemli iken FED gölgesinden çıkmış zamanlama ile Euro/dolar fiyatlamasında etkili olabilir.

Teknik olarak, Euro/dolar paritesinde 20 Ağustos haftası düşük seviyesi 1.1664 iken 1.1600 civarında olan 200 haftalık üssel hareketli ortalama uzun vadede önemli destek seviyesi diyebiliriz. Mayıs ayından bu yana düşüş eğiliminde olan ve her yükselişte satışlar ile karşılaşan Euro/dolar paritesinde yükseliş denemelerinin kalıcı olması 1.1900 üzerinde kapanışlar ile mümkün olabilir.

Destek: 1.1715-1.1665-1.1600

Direnç: 1.1850-1.1900-1.1975


GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

Son derinlik raporunda öncesinde Sterlin net kısa pozisyon taşıyan fonlar 29314 kontrat uzun pozisyon artırmış ve son raporda fonlar net olarak 4790 kontrat uzun pozisyon taşıyor. İngiltere de açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon rakamını beklerken Sterlin tarafında uzun pozisyon artışı dikkat çekiyor. Piyasada 52 haftanın zirve seviyesi 36082 kontrat iken piyasanın rekor net uzun pozisyon miktarı için daha çok yol kat etmesi gerekiyor.

Döviz piyasasında ABD Doları baskısı sürerken Sterlin cephesinde de değişen bir fiyatlama görmüyoruz. Ancak veri trafiğinde Ağustos ayı enflasyonunda %0.7 artış ile yıllık bazda %3.2 gerçekleşme dikkat çekiciydi. Aynı şekilde çekirdek enflasyonun da %3.1 olarak piyasa tahminleri üzerinde kaldığını gördük. Ağustos ayında 9 senenin yüksek seviyesine ulaşan enflasyon rakamı ardından İngiltere Merkez Bankası politikası da eleştiriye açık hale geldi. Yatırım bankalarından gelen açıklamalarda enerji ve elektrik fiyatlarında yükseliş ile enflasyonun önümüzdeki aylarda da hız kesmeyeceği yönünde beklentiler var. Bazı sektörlerde yüksek ücret artışları, bazı ürünlerin tedariki konusunda yaşanan sıkıntılar geçici KDV indirimleri enflasyonist ortamı besleyen unsurlar arasında yer alıyor. Bütün bunlar olup biterken İngiltere Merkez Bankası piyasaya her hafta 3.4 milyar Sterlin para pompalıyor. Bazı ekonomistler İngiltere’de enflasyonun sene sonunda %4.0 seviyesine ulaşacağını tahmin ederken para piyasaları Merkez Bankası’nın Kasım 2020 tarihinde politika faizini %0.5’e çekeceği yönünde fiyatlamaya geçti. Enflasyon verisi öncesinde en erken faiz artırımının Aralık 2022 tarihinde olacağı fiyatlanıyordu. Yüksek enflasyon gerçekleşmesi İngiltere Merkez Bankası’nı erken harekete geçirme potansiyeline sahip ve bu hafta Perşembe günü yapılacak Eylül ayı toplantısında alınacak mesajlar Sterlin fiyatlamasında etkili olacaktır. Bankanın enflasyon geçici söyleminin değişip değişmeyeceği ve 875 milyar Sterlin olan varlık alım programına ilişkin yol haritası önemli görülüyor.

Teknik olarak, bu hafta GBPUSD paritesinde geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 1.3915 olurken haftalık kapanış 18 haftalık üssel hareketli ortalama 1.1836 altında gerçekleşti. Bu hafta GBPUSD paritesi 1.3835 üzerinde 1.3940 direncine doğru yükseliş eğiliminde olabilir. Aşağıda 1.3680 önemli destek olarak öne çıkıyor.

Destekler: 1.3680-1.3600-1.3450

Dirençler: 1.3835-1.3940-1.3980


USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

14 Eylül haftasının derinlik raporuna göre vadeli piyasada Japon Yeni net kısa pozisyon miktarı 2030 kontrat gibi limitli bir kısa pozisyon kapama ile -60295 olarak açıklandı. 52 haftanın rekor net kısa pozisyon miktarı 69895 kontrat iken fonlar rekor net kısa pozisyon miktarından uzaklaşmak istemiyor. USDJPY’de Ocak-Temmuz döneminde yaşanan yükseliş ile fonların Japon Yeni kısa pozisyon taşıdığı ve Temmuz ayından sonra paritede yaşanan geri çekilmeye karşı fonların Japon Yeni tarafında yüksek kısa pozisyon taşımayı sürdürdüğü anlaşılıyor. Anlaşılan döviz piyasasında fonlar Japon Yenindeki değer kazanımının kısa vadeli olacağını düşünüyor.

Döviz piyasası Amerika tarafındaki ekonomik verilere odaklanırken Japonya ekonomik görünümünü tartışmayı nerede ise unuttu. Bu hafta Çarşamba günü Japon Merkez Bankası toplantısı ve toplantı sonrası yapılacak olan basın açıklaması Japonya ekonomisini hatırlatmış olacak. Bankanın politika faizi %-0.10 iken küresel enflasyon denkleminde ülkenin nerede olduğuna ilişkin mesajlar takip edilecek. Bir başka gelişme önümüzdeki haftalarda yapılacak olan Merkez Bankası Başkan değişikliği olacak. Piyasa Başkan değişikliği ile banka politikalarında bir değişiklik olacağını düşünmüyor. Eylül ayı toplantısına gelince verim eğrisi kontrolü ve varlık alım programının korunacağı tahmin ediliyor. Son dönemde ekonomi yönetiminde mali politikaların para politikaları önüne geçtiği bilinirken yeni başkan döneminde de bu durum değişmeyebilir. Bir başka merak konusu olan yaz aylarında artan covid-19 vaka sayısı ardından devreye alınan acil durum planının devam edip etmeyeceği olacak? Avrupa ve Amerika’da enflasyonist eğilime karşın Japonya’da enflasyonun göreceli düşük olduğunu biliyoruz. 2021 mali yılında enflasyonun seyri ve bu konuda Başkan Kuroda’nın vereceği mesajlar da takip ediliyor olacak.

Geçtiğimiz haftalarda kalıcı bir Japon Yeni değer kazanımının 109.00 altında fiyatlamalar ile mümkün olduğundan bahsetmiştik. Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen düşük seviye 109.11 iken parite haftayı 18 günlük üssel hareketli ortalaması olan 109.65 üzerinde kapattı. Bu hafta FED ve BOJ toplantısı takip edilirken 109.00-110.25 bandının kırılma yönü önemli görülüyor.

Teknik olarak, USDJPY paritesinde 200 haftalık üssel hareketli ortalama 109.00 üzerinde yükseliş eğilimi korunurken bu seviye altında 108.50 ilk destek olarak görülüyor. Yukarıda 110.25 üzerinde kapanışlar ile USDJPY paritesinde yükseliş hız kazanabilir.

Destek: 109.10-108.50-107.65

Direnç: 110.25-110.80-111.30


XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

14 Eylül haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net gümüş pozisyon miktarı -3811 kontrat düşerek 39924 kontrat seviyesine geriledi. Son dört haftalık pozisyon değişiminde fon net uzun pozisyon miktarında 5525 kontrat artış gerçekleşmiş. Buna rağmen son 5 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile gümüş piyasası aşırı satım bölgesinden toparlanma yaşamakta zorlanıyor.

ABD Doları gücünü koruyor ve küresel hisse senedi piyasaları çok sert olmasa da satış eğilimini sürdürüyor. Bu iki gerçek bir araya gelince gümüş piyasası geçtiğimiz hafta 24.00 dolar direncini test etme fırsatı dahi bulamadı. ABD’de beklentilere paralel Ağustos ayında ılımlı bir geri çekilme gerçekleşti ancak Perşembe günü açıklanan perakende satışlar verisinde iyileşme ile Dolar değer kazanınca işler yine tersine döndü. Küresel ekonomik büyümeye yönelik endişelerin de olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan Çin ekonomik verileri tahminler doğrultusunda zayıf gerçekleşti. Çin’den gelen yüksek borçlu şirket haberi ve Asya piyasalarında zayıf seyir cabası ve endüstriyel metal piyasası genelinde haftanın ikinci yarısı satıcılıydı.

Öteden beri altın ve gümüş borsa yatırım fonlarına talebin olmadığından bahsediyoruz. Geçtiğimiz hafta genlinde de benzer bir eğilim vardı. 16 Eylül verilerinde ETF pozisyonlanmasında gümüş ETF’lerine bir miktar giriş yaşandı. Ancak bir ay öncesi ile kıyaslandığında sene başından bu yana olan giriş miktarının %3.2 arttığını görürken bu oranın %2.2’ye gerilemesi eğilimin satış tarafında olduğunu anlatıyor.

Teknik olarak, 24.00 dolar altında teknik görünüm zayıf ve Ağustos ayında test edilen düşük seviyeler 22.80 etrafında ve bu seviyenin altında piyasa havlu atmış olacak. Bu hafta yapılacak FED toplantısı ardından ABD Doları ve tahvil getirileri gümüş piyasasının akıbetini belirleyecek.

Destek: 22.50-21.90-20.60

Direnç: 24.00-24.70-25.25


S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

Son derinlik raporunda E-mini vadeli S&P500 endeksinde vadeli ve opsiyon piyasası 43457 kontrat alış yapmış ve fonlar 116412 kontrat net uzun pozisyon taşıyor. Bir önceki haftanın aksine fonlar alışa geçmiş, rapora göre son dört haftada fonların toplam alım miktarı 2934 kontrat ile sınırlı iken piyasa 49 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Bir önceki raporumuzda sadece vadeli piyasa net uzun pozisyon miktarı üzerinden gitmiştik. O nedenle iki haftanın raporunu karşılaştırmak sağlıklı olmaz. Ancak geçtiğimiz hafta gerileyen fiyatlar üzerinden fonların alışa geçmiş olduğu aşikar haftanın ikinci yarısında gelen satışlara rağmen fonların geri çekilmeleri alış fırsatı olarak gördüğü anlaşılıyor.

Eylül ayı düzeltme ayı olabilir görüşünü destekleyen fiyatlamalar ile S&P500 endeksi 4500 üzerinde fiyatlamaya geçemedi. Her ne kadar ABD ekonomik verileri tam bir bozulma göstermiyor olsa da Çin ekonomik verileri ve Asya’da satışlar haftanın ikinci yarısında S&P500 endeksini aşağı çekti. Bu hafta Çarşamba günü yapılacak olan FED toplantısı sonucunu beklerken hisse senedi piyasalarının 4500 ve üzerini denemesi güç diyebiliriz. Toplantıdan varlık alımlarını azaltma konusunda bir duyuru beklenmiyor. Ancak piyasa yeni yüksek seviyeler için güç bulamadığından Başkan Powell’ın toplantı sonrası açıklamaları ve satır aralarından alınanlar ile volatilite artabilir. ABD tarafında gündemde olan bir başka konu da borçlanma tavanını artırılması konusu; bir grup yatırımcı Kasım ayında iki partinin uzlaşacağını ve borç limitin artırılacağı düşünürken sürecin Ağustos ayına sarkması piyasaları sarsabilir. Bu konu öncesinde de defalarca piyasanın gündemine gelmiş er ya da geç borç limiti artırılmıştı. Mevcut koşullarda borçlanma limiti konusunun FED’in varlık alımlarını azaltma gündemini öteleyeceği beklentisi var.

Teknik olarak, FED toplantısına kadar S&P500 endeksinde yükselişler limitli kalırken aşağıda 4350 önemli bir sınır olarak görülüyor.

Destek: 4350-4230-4170

Direnç: 4500-4545-4590


Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

14 Eylül tarihli derinlik raporunda fon pozisyon miktarı 9562 kontrat artış ile 4574 kontrat olarak açıklandı. Rapor haftanın son işlem gününde endeksler genelinde yaşanan satışları içine almaz iken bir sonraki raporda Nasdaq satış havasına ne kadar dayanabilmiş göreceğiz? ABD endekslerinde belirgin bir düzeltme yaşanacak ise Nasdaq ve teknoloji hisse senetlerinin dayanma gücü öne çıkıyor.

ABD endeksleri için Eylül ayı yavaş başladı. 10 Eylül haftası ile başlayan hareket satış baskısı bu haftada devam etti. Önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantısını beklerken Nasdaq endeksinin 15700 üzerine hareket için zorlanacağını düşünüyoruz. Yükseliş yönünde bir tepki olacak ise de muhtemelen yatırımcı FED toplantısının sonuçlarını görmek isteyecektir.

Haftayı 15450 destek seviyesi altında 15333 seviyesinde zayıf kapatan endeks Çarşamba günü FED toplantısı sonucunu beklerken satış yönlü eğilimini sürdürebilir. En azından endeksin yukarı yönlü tepki verme potansiyelinin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Yukarı yönde yükseliş denemelerinde kalıcılık için ise 15700 üzerinde kapanışlar gerekiyor.

Teknik olarak, geçtiğimiz haftayı 15333 seviyesinde düşüş ile kapatan Nasdaq endeksi bu hafta 14950 seviyesini test etmek isteyebilir. Yukarıda 15700 üzerinde kapanışlar görmedikçe piyasa aşağı yönlü düzeltme eğiliminde olabilir.

Destek: 15230-15100-14800

Dirençler: 15700-16050-16170


DAX Endeksi

DAX Endeksi

DAX Endeksi

Önceki hafta en düşük 15453 seviyesini gören Alman DAX endeksinde sonrasında yaşanan yükseliş ile kapanış 15609 olarak gerçekleşmişti. Sonraki haftada küresel endekslerde zayıf kapanışa bağlı olarak endeksin 15490 olarak zayıf bir kapanış gerçekleştirdiğini görüyoruz. Haftanın ilk yarısında küresel satış baskısına direnen Alman DAX endeksi ikinci yarıda sürüye katıldı. ABD başta olmak üzere küresel endekslerde yükselişin sorgulandığı bir ortamda DAX’ın 15550 seviyesi altında 15200 ara destek olmak üzere 15050 seviyesine doğru geri çekilme potansiyeli var.

Bu hafta Merkez Bankaları haftası Japonya, ABD ve İngiltere Merkez Bankaları toplantısı yanında gelişen Türkiye’nin de içinde olduğu gelişen ülke Merkez Bankaları toplantıları yapılacak. Kuşkusuz bunların arasında FED toplantısı gündemi belirleyecek en önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Ağustos ayı enflasyon gerçekleşmesi ardından FED’in varlık alımlarını azaltma konusundaki bildirimini Kasım ayına bırakacağı tahmin ediliyor. Beklendiği gibi olursa bir süreliğine bu konu kenarda durur ve hisse senedi piyasaları kendi dinamiklerine dönebilir. Perşembe günü Almanya ve Euro bölgesinde PMI imalat ve servis sektör endeksleri açıklanacak. İlk okuma olarak açıklanacak Eylül ayı verilerinde pozitif gerçekleşme hisse senedi piyasasına moral verebilir.

Teknik olarak, bu hafta 15550 altında kapanışlar ile Alman DAX endeksi 14650 desteğine doğru geri çekilme potansiyeli taşıyor. Yukarıda geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi olan 15950 direnç iken geçilmesi güç olabilir.

Destekler: 15200-15050-14650

Dirençler: 15550-15950-16200


Ücretsiz Deneme Hesabı