Haftalik Bülten 19-04-2021

HAFTALIK BÜLTEN

EURO/DOLAR Teknik Analiz

EURO/DOLAR Teknik Analiz

Derinlik Raporu (COT)

Derinlik Raporu (COT)

EURO/DOLAR Paritesi

Bu hafta 22 Nisan tarihinde Avrupa Merkez Bankası Toplantısı (ECB) yapılacak. Bankanın politika faizinde değişiklik yapması beklenmiyor. Öte yanda ay boyunca banka üyelerinden gelen değişik açıklamalar ile Avrupa Bölgesi keonomik iyilşem zamanlaması ve ilave olarak yapılan varlık alımlarının geri çeklmesi konuusnda değişik görüşler yer almıştı. Bu toplantıda bankanın ekonomiye ilişiikn görüşünün biraz daha netleşmesi beklenirken Lagarde'ın konuşması 22 Nisan tarhinde gün içi oyanklık yaratabilir. Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisi istihdam perakende satışlar vb. ekonomik verilerde iyileşme gösterirken Avrupa Bölgesi geriden geliyor. Haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa’da Nisan ayı PMI imalat ve servis sektör endeksleri ilk okuma açıklanacak. Nisan ayında Avrupa ekonomisi canlanma eğilimi gösteriyor mu göreceğiz. Aşılama sürecinde ilerleme ile yaz aylarında bölge ekonomisinin canlanacağı beklenirken ABD ekonomisi için alt alan Üsküdar’ı geçti. Ancak geçtiğimiz hafta Powell’ın söyleminde yer alan bazı ekonomistler bütçe açığının ekonomik aktivitenin önünde gittiğini düşünüyor söylemi yanında bu durumun sürdürülebilirliği konusundaki yorumu Dolar Endeksi’ni baskıladı. Kısa vadede ABD ekonomisinin güvenilirlik veya piyasada borçlanma konusunda bir sorunu yok ancak FED ’in ekonomiye destek amaçlı attığı adımlar ve teşvik paketleri ile genişleyen federal bütçe ekonomik toparlanma ile ne kadar finanse edilebilir. Bu yaklaşım kısa vadede Dolar Endeksi’nin 90.30 seviyesine taşırken Euro/dolar paritesi bu hafta 1.2000 üzerinde 1.2110 seviyesini hedefleyebilir.

Destek:1.1950-1.1900-1.1860

Direnç: 1.2000-1.2060-1.2110


GBP/USD Teknik Analiz

GBP/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

GBP/USD Paritesi

Euro stat tarafından son açıklanan verilerde Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki ticaretin Brexit sonrası gerilediği görülüyor. 2021 yılının ilk iki ayında Avrupa Birliği’nin İngiltere’ye ihracatı geçen seneye kıyasla yüzde 20.2 düşerken Birliğin İngiltere’den yaptığı ithalatta yüzde 47 gerileme yaşandı. 31 Aralık 2020 Brexit anlaşmasının devreye girmesi ile birlikte gümrük vergileri iki taraftarda ticari faaliyeti yavaşlatmış görünüyor. Buna rağmen Ocak ve şubat aylarında İngiltere Avrupa Birliği’nin ticari ortakları arasında 3. Sırada yer alıyor. Avrupa Birliği’nin ticaret ortakları arasında ilk sırada Çin ardından ABD geliyor. Birliğin uluslararası ticari faaliyeti covid19 sebebi ile Şubat ayında önemli ölçüde zarar gördü. Hem bölgede düşen ticari faaliyet hem de Brexit etkisi bir araya gelince İngiltere ekonomisine negatif etki tartışılmaz. İngiltere ekonomisinin taşıyıcılarından olan servis sektörü de hızlı giden aşılamaya rağmen tam olarak görevini yerine getiremiyor. Bölgede zayıflayan ticaret hacmi ve Brexit etkisini de düşününce İngiltere ekonomisinin pandemi öncesi seviyeleri görmesi zaman alacak diyebiliriz.

Destek: 1.3700-1.3570-1.3480

Direnç: 1.3920-1.4000-1.4100


USD/JPY Teknik Analiz

USD/JPY Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

USD/JPY Paritesi

Dışarıda Dolar Endeksi 91.75 altında düşüş eğilimini koruyabilir ve endeks 90.30 seviyesine doğru geri çekilebilir. Arada yaşanan yukarı yönlü tepkilere rağmen Dolar Endeksinin bu hafta da aşağı yönlü haraketlini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu senaryoda endekste sepet içinde yer alan para birimleri yükseliş eğilimini koruyabilir. 13 Nisan haftasının derinlik raporunda ICE Dolar Endeksi net uzun pozisyon miktarı 697 kontrat artış ile 8928 kontrata yükseldi. Mart ayına kadar ABD Doları’nda kısa pozisyon taşıyan piyasa sonrasında kısa pozisyon kapama ve yeni alımlar ile 45 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon taşıyor. Japon Yeni’ne gelince vadeli piyasada taşınan net kısa pozisyon miktarı 58312 kontrat ile 52 hatanın dip seviyesi olan 59481 kontrattan fazla uzaklaşmış değil. Dolar Endeksi 93.50’den 91.50 ye doğru geri çekilirken Japon Yeni değer kazanımı limitli kaldı. Gecikmeli olarak Japon yeni talebi görecek isek bu haftadan sinyal alabilir. İran nükleer anlaşması Rusya’ya yaptırımlar ile jeopolitik risklerin geçmişe kıyasla limitli olmakla beraber attığını görüyoruz. Geçmiş dönemlerde döviz piyasası bu tip koşullarda güvenli para birimi olarak Japon Yeni’ne talep gösterirdi. Ancak son yıllarda Dolar endeksi daha fazla rağbet görüyor.

Destek: 108.30-107.40-106.60

Direnç: 109.20-110.00-110.75


XAG/USD Teknik Analiz

XAG/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

XAG/USD Paritesi

Gümüş Dolar Endeksinde 91.50 endeks seviyesine yaklaşan fiyatlama ve tahvil getirilerinde düşüşten aldığı destek ile haftalardır ilk kez 25.50 üzerinde kapanış yaptı. Teknik olarak haftalık grafikte daralan bollinger bant volatilite artışı ile gelen bir kırılmanın yaklaştığını işaret ederken bu hafta gümüş fiyatları 27.55 seviyesine doğru yükseliş potansiyeli barındırıyor. İkiz kardeş altın da geçtiğimiz ay görülen 1675 dolar/ons desteği ile 1760 dolar üzerinde kapanış yaparken altın/gümüş rasyosu yükseldi. Altının gümüşe kıyasla daha iyi performans göstermesi Rusya’ya yaptırımlar, İran nükleer programın ilişkin görüşmeler ile artan jeopolitik tansiyona bağlanabilir. Ancak temelde Dolar Endeksinde düşüş ve tahvil getirilerindeki geri çekilmenin kıymetli metallerde yükselişi beselediğini düşünüyoruz. Bu hafta ETF borsa yatırım fonları aracılığı ile ilginin artması gümüş piyasasının son haftalardaki rehaveti üzerinden atmasına yardımcı olacaktır.

Destek: 25.50-24.40-23.75

Direnç: 26.30-27.00-27.55

S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Teknik Analiz

E-mini S&P derinlik (COT)

E-mini S&P derinlik (COT)

S&P500 Endeksi

Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 18.8 büyüdü. ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları 576 bin ile pandemi öncesi seviyelerine geriledi. Mart ayı perakende satışlar verisi yüzde 9.8 ile beklentiler üzerinde artış gösterdi. Ayrıca geçtiğimiz hafta Golman Sachs başta olmak üzere bankacılık sektörü bilançoları beklenti üzerinde artış gösterdi. Bütün bunları bir araya getirince S&P500 endeksi yeni zirvelere doğru yol almakta zorlanmadı. 19 Nisan tarihinde Coca Cola ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak. 20 Nisan’da Apple yeni ürününü tanıtacak ve 22 Nisan’da Intel ilk çeyrek bilançosu açıklanacak. Kısaca bu haftada önemli şirketler ile bilanço gerçekleşmeleri piyasalar üzerindeki etkisini sürdürebilir. Haftanın son işlem gününde ABD Nisan ayı imalat ve servis sektör endeksi de haftanın veri trafiğinde önemli bir yer ediniyor. Teknik olarak, yaz aylarına girmeden sene sonu tahminlerin yaklaşan S&P500 endeksinde ekonominin 2021 yılı %6.0 üzerinde büyüyeceği beklentisi var iken kısa vadeli düzeltmeler ile yoluna devam etmesi beklenir.

Destek: 4092-4000-3883

Direnç: 4240-4300-4350


Nasdaq Teknik Analiz

Nasdaq Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Nasdaq Endeksi

Son üç haftada 13 bin seviyesinden aldığı destek ile yükselişine ivme katan Nasdaq Endeksi 13650 üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimini koruyabilir. Bilanço dönemi hisse bazında hareketler ilen endeks genelinde etkili olabilir. Salı günü Apple yeni ürününü tanıtacak ve 22 Nisan Perşembe günü Intel ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak. Enflasyonda yükseliş işaretlerine rağmen FED ’in ekonomiyi destekleyici politikalarını sürdürmesi, yeni teşvikler, perakende satışlarda artış Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Alphabet gibi hisse senetlerini yukarı taşıdı. Güçlü yükseliş trend içerisinde piyasanın önünde direnç seviyeleri yok iken Nasdaq için yükselişlerin satış fırsat olarak görmek makul görünmüyor. Günlük kapanışta fiyat dönüşümleri ile geri dönüşü desteklemeyen bir süreçte trende sadık işlemlere devam edilebilir.

Destek: 13.650-13.380-13050

Direnç: 14.200-14.325-14.400

DAX Teknik Analiz

DAX Teknik Analiz

Dax yayılım

Dax yayılım

DAX Endeksi

Geçtiğimiz hafta Alman DAX endeksi SAP, Siemens, Delivery Hero, Deutche Wohnen gibi şirket hisselerinin de katkısı ile küresel hisse senedi piyasalarında iyimserliğe katılmakta zorlanmadı. Geçtiğimiz hafta teknik olarak aşırı alım bölgesinde olunması ile yatırımcı algısı yüzde 43 ile satış eğilimini savunurken yüzde 33 alım yönlü eğilim, yüzde 31 tarafsız piyasa görüşünü beyan etmiş. Almanya ekonomik verileri sanayi üretimi başta olmak üzere hisse senedi piyasalarında yükselişi desteklemiyor. Buna rağmen ileriye dönük olumlu ekonomik beklentiler ile endeksin ABD hisse senetlerine paralel ilgi görmesi kolay para poitiklarının bir sonu olarak da görülebilir. Almanya Şubat ve Mart aylarında artan covid-19 vaka sayısı ile zayıf bir performans göstermişti. Bu haftanın son işlem gününde Almanya Nisan ayı PMI imalat ve servis sektör endeksi ilk okuma olarak açıklanacak. Bu tarafta yaşanacak iyileşme hisse senedi piyasasında yükselişe alt yapı oluşturmada ilk adım olabilir.

Destek: 15.200-14.750-14.500

Direnç: 15.640-15.820-16.000


Ücretsiz Deneme Hesabı