Haftalik Bülten 12-10-2020

HAFTALIK BÜLTEN

EURO/DOLAR Teknik Analiz

EURO/DOLAR Teknik Analiz

Derinlik Raporu (COT)

Derinlik Raporu (COT)

EURO/DOLAR Paritesi

06 Ekim tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 7973 kontrat azalarak 228127 olarak açıklandı. Euro'nun yükselişi haftanın ikinci yarısında gerçekleştiğinden muhtemeln bir sonraki derinlik raporunda net uzun pozisyon miktarında artış göreceğiz. Derinlik raporunda 43 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı son haftalarda yaşanan uzun pozisyon kapama faaliyetine karşı aşırı alım bölgesinden tam olarak bir uzaklaşma olmadığını gösteriyor. Geçtiğimiz hafta opsiyon piyasasınsa 25 Eylül tarihinden bu yana euro alım opsiyonu talebinin artmış olması (25 Delta RR) ile bu taraftaki eğilimin pozitif olduğunu belirtmiştik. Almanya başta olmak üzere ekonomik verilerde gözlenen bozulmaya rağmen (covid-19) etkisi ileriye dönük küresel ekonomi pozitif beklentilerin fiyatlandığı bu dönemde döviz piyasasında euro pozitif fiyatlamanın devamı beklenebilir.  

Teknik olarak; Bollinger bant daralırken aşağı ya da yukarı yönlü kırılma zamanı yaklaşıyor. Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 1.1768 üzerinde 1.1870 ara direnç olmak üzere bollinger üst bant 1.1950'ye doğru yükseliş sürebilir.  60 günlük üssel hareketli ortalama 1.1702 parite için önemli bir seviye altında 1.1620 takip edilebilir. Daralan bollinger pariteyi ne yöne taşıyacak sorusuna gelince ABD seçim sonuçlarını görmek gerekiyor. 

GBP/USD Teknik Analiz

GBP/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

GBP/USD Paritesi

29 Eylül tarihli derinlik raporunda vadeli piyasalarda -12745 kontrat net pozisyon azaltan fonlar 06 Ekim tarihli derinlik raporunda 1447 kontrat kısa pozisyon kapatmış. Son duruma göre fonların vadeli piyasalarda -11298 kontrat net kısa pozisyonu bulunuyor. 52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarı 35162 kontrat iken piyasanın gidecek yolu var. Öte yanda geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerde İngiltere ekonomisinde Ağustos ayı GSYIH artışı %2.1 (beklenti %4.6) olarak gerçekleşti. Ülkede covid-19 vaka sayısının tekrar yükselişe geçmesi ile servis sektöründe beklenen iyileşme gerçekleşmedi. Opsiyon piyasasındaki eğilime gelince 25Delta RR opsiyon piyasası işlemcilerinin Sterlin alım opsiyonu talebinin arttığını gösteriyor. Eylül ayı son haftasından itibaren devam eden Brexit belirsizliğine rağmen opsiyon piyasasının alış yçnlü eğilim içerisine girmesi Amerikan Doları'nın değer kaybı ve Sterlin tarafında negatif beklentilerin büyük ölçüde fiyatlanmış olması sebebi ile alım yönlü hedge faaliyeti ile açıklanabilir.

Teknik olarak; GBP/USD paritesi 1.2900 üzerinde kalabilir trend çizgisi 1.3100 denenerek 1.3300 yükselişi gerçekleşebilir. 1.2900 parite için önemli bir destek seviyesi olarak görüllür iken Dolar Endeki'nin değer kazanma süreci baş gösterir bu durum Brexit negatif gelişmeler ile birleşir ise 1.2900 ardından 1.2700 ve 1.2500 destek olarak görülüyor. 

USD/JPY Teknik Analiz

USD/JPY Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

USD/JPY Paritesi

Analitik verilere göre, 29 Eylül raporunda 4792 kontrat 06 Ekim tarihli raporda 3687 kontrat olmak üzere uzun pozisyon kapama faaliyeti sürüyor. Vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 21102 kontrat olarak 52 haftanın zirve seviyesi 34607'den uzaklaştı. Döviz piyasasında Dolar Endeksi'nin değer kaybına rağmen artan risk iştahı ile Japon Yeni tarafında satışlar gerçekleşti.  Opsiyon piyasasına gelince geçtiğimiz hafta volatilite düşüşüne paralel dolar alım opsiyon talebinin arttığı görüyoruz. Döviz piyasası ABD tahvil bono piyasasında yaşanan fiyatlama (oranlarda yükseliş) ile ılımlı bir şekilde Amerika tarafının ileriye dönük enflasyon yaratma potansiyelini fiyatlıyor. 

Teknik olarak; 60 günlük üssel hareketli ortalama 105.94 piyasada direnç seviyesi olarak önemini koruyor. Temmuz ayından bu yana 60 günlük üssel hareketli ortalama altında kalan USDJPY 21 Eylül düşük seviyesi 104.00 sonrasında yükselişe geçti. 02 Ekim düşük seviyesi 104.94 ve bollinger alt bant 104.66 aşağıda destek seviyeleri iken yukarıda 105.94 üzerinde 106.70 seviyesi test edilebilir. Opisyon piyasasında USD alım tarafındaki eğilime bakarak paritede aşağı yönlü marjın limitli olduğu söylenebilir. 

XAG/USD Teknik Analiz

XAG/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

XAG/USD Paritesi

Analitik verilere göre 06 Ekim raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 2692 kontrat artış ile 60070 kontrat olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta rekor seviyelerden uazklaşmış net uzun pozisyon miktarının gümüş pozitif fiyatlama için avantaj olabileceğini belirtmiştik. Haftaya başlarken 28 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile yükseliş potansiyeli korunuyor. 

Teknik olarak; XAGUSD paritesinde 60 günlük üssel hareketli ortalama 24.30 üzerinde kaldığı sürece 26.80 ara direnç olmak üzere 27.75 seviyesine doğru  yükselişin süreceğini düşünüyoruz. 12 günlük üssel hareketli ortalama 60 günlük haraketli ortalamayı yukarı yönde kesti ve piyasa geçtiğimiz hafta başlayan yükseliş eğilimini koruyabilir. 

S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Fiyat/Kazanç

S&P500 Fiyat/Kazanç

S&P500 Endeksi

06 Ekim tarihli derinlik raporuna göre E-Mini S&P vadeli endeksinde toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı haftalık bazda 15383 kontrat artarak 93216 kontrata yükselmiş. Son dört haftada vadeli ve opsiyon piyasasında net uzun pozisyon miktarındaki artış 163603 kontrat iken piyasa 46 haftanın yükseğinde pozisyonlanmış. İlginç bir şekilde Donald Trump'ın covid-19 haberini fonlar alım fırsatı olarak değerlendirmiş. Joe Bden'ın anketlerde öne geçmiş olması ve seçim sonrası değişmesi muhtemel vergi sistemine rağmen küresel hisse senedi piyasaları ileriye dönük ekonomik beklentileri fiyatlıyor. Büyük sermayeyi koruyan vergi politikaları Amerikan tarihinde Reagan döneminde uygulanmış ve istenen sonucu vermemişti. Bu kez denklemde pandemi etkisi olmakla birlikte büyük sermayenin kendilerine verilen vergi avantajlarını ekonomiye yansıtmakta fazla istekli olmadığı anlaşıldı. Bana göre içeride bu gerçeklik negatif tepkinin limitli kalmasını sağlıyor. S&P500 yükseliş 200 günlük hareketli ortalaması ile fark 2020 ilk çeyrekte görülen seviyeye ulaşıncaya dek sürebilir. Ancak Kasım ayı seçim sonuçları ile beraber mavi dalga senaryosu gerçeğe dönüşür ise ciddi bir kar realizasyonu olabilir. Bu hafta bankacılık sektörü hisse senetleri 3. çeyrek bilançolarını açıklayacak. Pazartesi Columbus günü tatili ile piyasalar kapalı iken Salı günü JP Morgan Çarşamba Goldman Sachs, Bank of Amerika ve Wells Fargo sonuçlarını öğreneceğiz. Geçtiğimiz haftalarda bankacılık sektörünün de içinde olduğu bazı sektörlerde 3. çeyrek karlarında bozulma piyasa içindeki belirsizlikler arasında sayılıyordu. Bakalım hisse başı kar rakamları hisse senedi piyasalarında Pollyanna oyununu bozabilecek mi? 

Teknik olarak;  Haftalık grafikte 3425 üzerinde kalındığı sürece 04 Eylül yüksek seviyesi 3588 test edilebilir. Bu seviye üzerinde 3687 ve 3740 direnç olarak görülüyor. Aşağıda 3425 12 günlük üssel hareketli ortalama 3333 ve 3200 destek olarak karşımıza çıkıyor. 

Nasdaq Teknik Analiz

Nasdaq Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Nasdaq Endeksi

Eylül ortasında -134 bin kontrat net kısa pozisyon (12 yılın yüksek seviyesinde) taşıyan fonlar sonrasında kısa pozisyon kapama yoluna gitti. 06 Ekim tarihli derinik raporunda fon net kısa pozisyon miktarı -75013 olarak açıklandı. E mini S&P500 ile kıyaslandığında Nasdaq için pozisyonlanma iyimserliği limitli kalmış görünüyor. 2020 yılında teknoloji hisse senetlerinde yaşanan sert yükseliş ardından yatırımcının pozisyon değişimi gözden kaçmıyor. Her ne kadar teknoloji 21. yüzyılın konsepti olsa da aşırı alım bölgesinde hisse senetlerinden iskontolu olanlara geçiş yaşanıyor. Buna rağmen küresel risk alma iştahının sürdüğü senaryoda 11500 destek seviyesi üzerinde geçtiğimiz ayların yüksek seviyesi test edilebilir. 2001 ve 2008 krizlerinde resesyon endişesi ile hisse senedi piyasalarında fiyat/kazanç oranı bir dönem gerilemiş ardından yükselişe geçmişti. Bu kez ekonomik durgunluk ortamına rağmen hisse senedi fiyat/kazanç oranları yükseldi. Merkez Bankaları geçmiş tecrübelerine dayanarak hızlı bir karar alma süreci ile piyasalara likidite sağladı. Hükümetler teşvik paketleri ile ekonomiye destek verdi. Bütün bunların sonucu olarak halen devam eden covid-19 riskine rağmen risk alma iştahı ile aşırıya kaçan değerlemelerin en çarpıcı örneği Nasdaq teknoloji hisse senetleri olurken daha derin bir düzeltme için Kasım ayı işaret ediliyor. 

Teknik olarak; Nasdaq endeksi Cuma günkü kapanışı 11725 trend çizgisi bollinger üst bant 12100'e doğru yükselişini sürdürebilir. Sonraında 02 Eylül yüksek seviyesi olan 12439'u tak,p ediyor olacağız. Aşağıda 12 günlük üssel hareketli ortalama 11428 altında 60 günlük 11128 önemli destek olarak görülüyor. 

DAX Teknik Analiz

DAX Teknik Analiz

ABD ve Almanya Tahvil Piyasası

ABD ve Almanya Tahvil Piyasası

DAX Endeksi

Almanya DAX endeksi geçtiğimiz haftalarda yaşanan düzeltme hareketine karşı 200 günlük hareketli ortalama üzerinde hisse senedi sayısında artış ile teknik bir güçlenmeyi işaret ediyordu. Son olarak 200 günlük üzerinde hisse senedi sayısı 78 (önceki 73) ve artış sürüyor. Küresel piyasaların artan virüs vaka sayısına rağmen ileriye dönük ekonomik iyileşmeyi satın alma yoluna gitmesi DAX performansına da olumlu yansıdı. Öte yanda tahvil bono piyasasında Amerika tahvil piyasası verim eğrisi ile Almanya tahvilleri arasındaki fark hiç bu derece açılmamıştı. Küresel tahvil yatırımcısı Amerika'da enflasyonun Euro bölgesine kıyaslanınca daha hızlı yükseleceğini fiyatlıyor. Bu duruma bakarak Almanya ve Avrupa hisse senedi piyasalarının ABD'nin gerisinden gelmesi beklenebilir. Yine de kolay para politikaları ve teşvik paketleri ile DAX endeksi dönem içerisinde aradaki farkı kapatmaya niyetli görünüyor. 

Teknik olarak; Haftalık grafikte 12 günlük üssel hareketli ortalama 12750 üzerinde önce 18 Eylül yükseği 13339 ardından trend çizgisi 13650 test edilebilir. Aşağıda 12550 ilk destek iken 60 günlük haftalık hareketli ortalama 12259 piyasa için önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Doğalgaz Teknik Analiz

Doğalgaz Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Doğalgaz Piyasası

Geçtiğimiz haftanın derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 3604 kontrat artarken bu hafta 21600 kontrat artış ile doğalgaz piyasası alıcıların kontrolüne geçti. Analitik verilere göre son dört haftada piyasada net uzun pozisyon artışı 16781 kontrat iken 52 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile piyasa aşırı alım bölgesinde fiyatlamayı sürdürüyor. Amerika'nın petrol ve doğalgaz üretim tesislerinin yer aldığı bölgede Ağustos ayı ile başlayan ve hiperaktif ilerleyen kasırga sezonu ile arz tarafındaki kısa vadeli sıkıntılı süreç genel piyasa iyimserliği ile birleşince doğalgaz fiyatları sert yükseldi. Ekim ayı hava tahminlerine göre Delta kasırgasının bu hafta Camaron Panish ve Louisiana'da karaya inmesi bekleniyor.  Kuzey Atlantik'te Haziran ayı ile başlayan kasırga sezonu Kasım ayı ile sona eriyor. 2020 sezonu içerisinde kasırga etkisi Ağsutos sonu Eylül başı zirve yaptı ve sona ermesine iki ay kaldı. 2005 yılında Kuzey Atlantik için 27 kasırga gerçekleşirken 2020 yılı 25 kasırga ile ikinci sırada; sadece Eylül ayı içinde 10 kasırga kayda geçmiş. 2005 senesinde Ekim ayı ortasından itibaren toplamda 8 kayıt var iken kategori 5'te Wilma, kategori 3'te Beta öne çıkmış. Bu istatistikler üzerinden gidersek, Meksika körfezi ilerleyen haftalarda kasırga Delta sonrasında da  yeni üretim kesintisi haberlerine maruz kalabilir. Geçtiğimiz haftaki raporumuzda doğalgaz piyasasında uzun vadeli stratejik beklenti değişimi ile geri çekilme alım fırsatı olabilir görüşündeydik. Ancak Delta etkisi ile geri çekilme bir yana fiyatlar hızla yükselerek alım için kenarda bekleyenlere fırsat vermedi. Bu hafta yine kısa soluklu düzeltmelerin alım için fırsat olabileceği ve doğalgaz fiyatların Temmuz ayı yüksek seviyelerine doğru yükselişini sürdüreceğini düşünüyoruz. 

Teknik olarak; Haftalık grafikte 2.77 üzerinde kaldığı sürece 2.98 ara direnç olmak üzere 4.93-1.43 hareketinin %50 fibo direnci olan 3.18 seviyesi test edilebilir. Doğalgaz için 2.77-2.60 aralığı önemli bir destek seviyesi iken satıcıların kontrolü durumunda fiyatlar 2.26 desteğine doğru geri çekilebilir. Geçtiğimiz hafta piyasada geri çekilmelerin alış fırsatı olduğunu belirtmiştik. Bu görüşümüzü koruyoruz. 


Ücretsiz Deneme Hesabı