Haftalik Bülten 08-11-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Haftanın gündemi ve beklentiler...

Avustralya, İngiltere ve Amerika Merkez Bankaları toplantıları geride kalırken öne çıkan FED ’in aldığı kararlar ve piyasa etkisi oldu. Amerikan Merkez Bankası FED beklendiği gibi varlık alımlarını azaltma kararını piyasalar ile paylaştı. Tahvil ve ipotekli tahvil piyasasında 10+5 olmak üzere Kasım ayı sonundan itibaren banka varlık alımlarını azaltmaya başlayacak. Bunun yanında arada ekonomik ve finansal piyasa koşullarına göre miktarda değişiklik yapılabilir. Baştan belirlenen süreçte ilerlenirse 2022 yılının ilk yarısında varlık alımları sona ermiş olacak. Banka varlık alımları ve faiz politikasının aynı çerçevede olmadığını ve ayrı düşünülmesi gerektiğini ima ederken düşük faiz politikası ile ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini belirtti. Enflasyondaki yükselişin pandemi sonrası arz koşullarına bağlı olduğu ve bir süre sonra etkisini kaybedeceği düşünülüyor. Kuşkusuz bankanın beklediği gibi enflasyonda geri çekilme görülmediği ortam piyasalarda faiz artırım beklentisi öne çekilecek. Bu hafta ABD tarafında Salı günü açıklanacak olan Ekim ayı üretici fiyat endeksi ve Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi önemli görülüyor. Ekim ayı verilerinde ÜFE tarafında artışın aylık %0.6 olacağı ve yıllık rakamın %8.6 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Tüfe tarafındaki gerçekleşmeye gelince aylık %0.6 artış ile %5.9’a yükseleceği beklentisi var. Nihayetinde Ekim ayında da enflasyon yükseliş eğilimini sürdürebilir. FED ‘in enflasyon geçici söyleminin yakın zamanda olmayacağını bilen piyasalar yüksek gerçekleşmeye fazla tepki vermeyebilir. Ancak 2022 yılına girerken arz yönlü sıkıntıların devam etmesi ve ileriye dönük enflasyon endişesi ile piyasalar faiz artırım beklentisini öne çekebilir.

Öte yanda FED ‘in faiz artırım politikasında öncelik olarak işaret ettiği istihdam piyasası verilerinde Ekim ayında iyileşme gerçekleşti. Tarım dışı istihdam verisi aylık 531 bin artarken işsizlik oranı %4.6 seviyesine geriledi. Aylık ücret artışları %04 ve iş gücü katılım oranı %61.7 seviyesinde görüldü. Banka pandemi öncesi istihdam koşulların ulaşıncaya dek düşük faiz politikasının devam edeceğini öngörürken iki aylık aradan sonra istihdam yaratmaya başlayan iş gücü piyasası bu eğilimini koruduğu sürece 2022 yılında faiz artırım beklentisi canlı olacaktır. İngiltere Merkez Bankası toplantısına gelindiğinde son dönemde artan covid-19 vaka sayısı ile temkinli bir yaklaşım ile aylık varlık alım miktarının değişmediği görüldü. Euro ve İngiltere kolay para politikalarından çıkış için ağırdan alırken FED ‘in varlık alımlarını azaltma kararı ile Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta da güçlü seyrini korudu. Piyasalarda azalan ve azalması beklenen Dolar likiditesi ile DXY 94.62 yüksek seviyesi ardından bir miktar geri çekilmiş olsa da 2011 yılından bu yana hareketin önemli direnci olan trend çizgisini zorluyor. Amerikan Merkez Bankası varlık alımlarının azaltma konusunda uzun süredir piyasalar ile paylaşım yapıyordu. Piyasalar bu gerçekleşmeye hazırlıklı olduğunda duyuru sonrası verilen tepki de olumluydu. Ancak gelinen seviyelerde küresel hisse senedi piyasalarının bir miktar zorlandığını ve yeni yüksek seviyeler için bir miktar güç toplanması gerektiğini anlıyoruz.

Haftanın ekonomik takviminde Pazartesi günü FED Powell’ın bir panelde yapacağı konuşma ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey konuşması yer alıyor. Bunun dışında üyelerin de konuşmaları var. Yine Salı günü Amerika, Kanada ve İngiltere Merkez Bankası Başkanları ortak bir panelde buluşuyor. Çarşamba günü ABD Ekim ayı Tüfe gerçekleşmesi ve Perşembe günü Avrupa Birliği ekonomik tahminleri ile hafta devam ediyor. Perşembe günü Amerika ve Kanada piyasaları tatil nedeni ile kapalı olacak. Cuma gününe gelindiğinde ABD Michigan üniversitesi tüketici güveni ve FED Williams konuşması yer alıyor. Aynı zamanda bilanço sezonu devam ediyor Pazartesi günü Pay bal 3. Çeyrek bilançosunu açıklayacak. Salı günü son 12 ayın en büyük halka arzı olan Rivian halka arzı yapılacak. Perşembe günü Ali Baba’nın tek günlük alışveriş festivali ve online satış rakamları takip edilecek. Merkez Bankası Başkanları konuşması ve halka arz ve bilançolar ile hisse senedi piyasalarında beklenti devam ediyor. Öte yanda arada 1 günlük tatil ile biraz mola veriliyor ve Pazartesi günü itibari ile ABD ve Kanada kış saati uygulamasına geçiyor. Avrupa’dan sonra ABD piyasaları ile olan saat farkımız 1 saat açılmış olacak.

Euro/Dolar paritesi

Euro/Dolar paritesi

GBPUSD paritesi

GBPUSD paritesi

DÖVİZ PİYASASI

Euro/dolar paritesi: Eylül ayı başında görülen 1.1900 seviyesi ardından düşüşe geçen Euro/dolar paritesi geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrasında 1.1514 seviyesini gördü. ABD varlık alımlarını azaltarak kolay para politikalarında çıkış için ilk sinyali verirken Avrupa ekonomik iyileşmeye tam olarak güvenemiyor. Bu durumda artan enflasyona rağmen mevcut politikalar ile devam sinyali veriyor.

Teknik olarak: 200 haftalık üssel hareketi ortalaması olan 1.1570 sınırında kapanış yapan Euro/dolar paritesinde 1.1635 üzerinde kapanışlar görmedikçe düşüş eğilimi korunuyor olacak.

Destekler: 1.1500-1.1450-1.1400

Dirençler: 1.1635-1.1700-1.1790

GBPUSD paritesi: Geçtiğimiz hafta yapılan İngiltere Merkez Bankası toplantısında mevcut politikalar ile devam kararı çıkarken bankanın ekonomik endişeleri para biriminin değer kaybetmesini sağladı. Enflasyonda yükseliş piyasalarda faiz artırım beklentisini öne çekmişti. Buna karşın banka varlık alımlarını azaltmayı dahi uygun görmedi. Toplantı sonrası GBPUSD paritesi 1.3424 seviyesine geriledi. Haftanın son işlem gününde Dolar Endeksinde hafif geri çekilme ile kapanış 1.3498 olarak gerçekleşti.

Teknik olarak: GBPUSD paritesinde geçtiğimiz hafta gelen satışlar ile teknik görünüm bozuldu ve DXY belirgin bir şekilde geri çekilmedikçe paritede yukarı yönlü tepkiler limitli kalabilir. Aşağıda 1.3400 önemli bir alt sınır iken 1.3700 seviyesi üzerinde kapanışlar görmedikçe aşağı yönlü eğilim devam edebilir.

Destekler: 1.3400-1.3330-1.3265

Dirençler: 1.3550-1.3700-1.3835

USDJPY paritesi: Geçtiğimiz hafta güçlü ABD dolarına karşı tahvil piyasasında FED sonrası 10 yıllık tahvil faiz oranlarındaki ılımlı geri çekilme Japon Yeni için pozitifti. Japon Yeni fiyatlamasında döviz piyasası bir süredir iki ülke arasında 10 yıllık tahvil faiz getirilerini takip ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde düşüş ile iki ülke tahvil getirileri arasındaki fark daralınca Japon Yeni haftayı değer kazanarak kapattı. USDJPY paritesinde kapanış 113.41 seviyesinde gerçekleşti.

Teknik olarak: 114.00 seviyesi altında kaldığı sürece USDJPY paritesinde geri çekilmenin 111.50 seviyesine doğru devam edebileceğini düşünüyoruz.

Destekler: 112.45-112.00-111.50

Dirençler: 114.00-114.70-115.00


S&P500 endeksi

S&P500 endeksi

DAX endeksi

DAX endeksi

Hisse Senedi Piyasası

Hisse Senedi Piyasası

S&P500 Endeksi: 08 Ekim ile başlayan haftadan itibaren yükseliş eğiliminde olan ve son 5 haftada istikrarlı bir şekilde yükselen endeks geçtiğimiz hafta 4718 ile yeni bir rekor kırdı. FED sonrası varlık alımlarını azaltma kararına piyasanın verdiği tepki pozitifti. Öncesinde bu karara hiç tepki vermemiş olan piyasa karar sonrası satışlara yenik düşer korkusu vardı. Şimdilik bu endişe yersiz gibi görünürken ABD tarafında yeni yatırımlar ve hisse senedi bilanço sezonu ile iyimserlik korunuyor. Öte yanda Cuma günü kapanışında endeksin 4700 üzerinde kalmakta zorlandığı görüldü. Bu seviye üzerine yerleşmeden önce endeks kısa vadeli olmakla beraber aşağı yönlü bir düzeltme yapmak isteyebilir.

Teknik olarak: Bu hafta arada 1 günlük tatil ile mola verilmesine rağmen piyasanın hareketli olacağını düşünüyoruz. Kısa vadede 4600-4700 aralığı ve endeksin 4700 üzerine yerleşme kabiliyeti önemli görülüyor.

Destekler: 4600-4525-4450

Dirençler: 4700-4786-4860

Nasdaq Endeksi: Ekim ayı ile başlayan ve son beş haftadır devam eden yükseliş geçtiğimiz hafta Nasdaq teknoloji endeksini 16454 ile yeni bir zirveye taşıdı. Haftanın son işlem gününde gerçekleşen satışlar ile kapanış 16359 seviyesinde gerçekleşti. Nasdaq son yükseliş hareketinde S&P500 endeksinde yükselişe biraz gecikmeli katılmış olsa da geçtiğimiz haftaki performans pozitifti. Kısa vadede 16000 endeks seviyesi üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimi korunabilir.

Teknik olarak: 16000 üzerinde kaldığı sürece Nasdag endeksinde yükseliş eğilimi korunabilir. Öte yanda S&P500 endeksine benzer şekilde piyasanın yeni yüksek seviyeler için güç toplaması gerektiğini düşünüyoruz.

Destekler:15200-15000-14650

Dirençler: 15700-15850-16000

DAX Endeksi: Alman DAX endeksi sonrasında küresel hisse senedi piyasalarındaki alış yönlü eğilimi takip etti. Öte yanda Almanya ekonomisinin yılın geri kalanına ilişkin beklentilerde bir miktar zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle ülkenin lokomotif sektörü olan otomotiv sektörünün tedarik yönlü yaşadığı sıkıntılar bazı firmaların üretime ara vermesi ülkenin ihracat yönlü potansiyelini olumsuz yönde etkiliyor. Buna rağmen DAX endeksi Dünya genelinde bol paranın etkisi ile küresel risk alma eğilimine adapte oluyor. Kısaca ABD endekslerinin takip edileceği bir haftaya daha giriyoruz.

Teknik olarak: Geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 16084 iken endeks 16054 seviyesinde zirveye yakın bir kapanış gerçekleştirdi. Küresel hisse senedi piyasalarının son beş haftalık yükseliş ardından bir miktar soluklanma ihtiyacı olduğunu ve Alman DAX endeksinin de bu hafta yeni zirveler için zorlanacağını düşünüyoruz.

Destekler: 15750-15500-15200

Dirençler: 16100-16250-16370


XAU/USD paritesi (altın)

XAU/USD paritesi (altın)

XAG/USD paritesi (gümüş)

XAG/USD paritesi (gümüş)

Kıymetli Metal Piyasası

Altın piyasası: Altın piyasası kararsız fiyatlamalar ile geçirdiği bir haftayı 1818 dolar/ons seviyesinde yükseliş ile kapattı. Haftanın ilk yarısında Dolar Endeksinde yükseliş ile gerileyen ve 1758 doları gören altın FED sonrası 10 yıllık tahvil faiz oranlarında gerileme ile rahatlamış görülüyor.

Teknik olarak: 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1790 dolar/ons üzerinde altın piyasası 1830 dolar ve üzerine test edebilir.

Destekler: 1790-1770-1760

Dirençler: 1830-1850-1875

Gümüş Piyasası: Geçtiğimiz hafta en düşük 23.02 seviyesini gören gümüş fiyatları 10 yıllık tahvil faiz oranlarında geri çekilme ve altına sempati ile haftayı 24.16 seviyesinde kapattı. Öte yanda hisse senedi piyasalarındaki iyimserliğe gümüş piyasası fazla itibar etmiş gibi görünmüyor. Bu nedenle altındaki yükseliş hareketinin daha iştahlı olduğunu ve önümüzdeki haftalarda altın/gümüş rasyosunda yönün yukarı olacağını düşünüyoruz.

Teknik olarak: Bu hafta gümüş fiyatları 23.50 dolar üzerinde yükseliş denemelerini sürdürebilir. Etkileşimde olunan hisse senedi piyasaları ve ABD Doları geçtiğimiz hafta yaşanan yukarı yönlü hareketin devamında etkili olacaktır.

Destekler: 23.50-22.90-22.35

Dirençler: 24.85-25.25-26.00


Ücretsiz Deneme Hesabı