Haftalik Bülten 02-08-2021

HAFTALIK BÜLTEN

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

Vadeli Piyasa Haftalık Fon Pozisyon Değişimi

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

EURO/DOLAR PARİTESİ

27 Temmuz tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 1326 kontrat azalarak 81991kontrat olarak açıklandı. Fonların son dört haftada yaptıkları toplam satış miktarı 38742 kontrat iken piyasa son haftaların en düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Döviz piyasasında Euro, Sterlin ve Japon Yeni nasıl hareket edebilir? Bu konuda fikir yürütebilmek için Dolar Endeksine bakmadan geçemeyiz. ICE Dolar Endeksinde vadeli ve opsiyon piyasasında son dört haftada 9258 kontrat alım yapan fonlar 52 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyor. Euro’da son haftaların en düşüğünde DXY’da 52 haftanın yükseğinde pozisyon taşıyan fonlar FED sonrası aşırı pozisyonlardan geri adım attı. Önümüzdeki haftanın derinlik raporunda haftanın ikinci yarısında başlayan hareket ile bu değişim fon net pozisyon miktarına yansıyacak. Ancak yerleşmiş bir pozisyon değişimi olması için bu hafta da aynı eğilimin korunduğunu görmek gerekiyor.

Temmuz ayı FED toplantısında tutanaklarda öne çıkanlar ABD ekonomik büyümesine olan güven yeni varyantların ivmeyi bozma ihtimalinin zayıf olduğu ve enflasyonun geçici olduğu öngörüsü iken Powell’ın konuşmalarından piyasanın yaptığı çıkarım varlık alımları tartışmaları daha çok su kaldırır oldu. Öncesinde 26 Ağustos tarihinde yapılacak olan Jackson Hole toplantısı ardından FED ’in varlık alımlarını azaltacağını düşünenler şimdilerde bu kararı vermenin zaman alacağını düşünüyor. Bu çerçevede ABD ekonomisinde güçlü seyir ve enflasyonist eğilime rağmen ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faiz oranları düşüş eğilimini korurken Dolar Endeksi( DXY) FED sonrası değer kaybetti. Geçtiğimiz haftaya 93.00 sınırında başlayan DXY haftayı 92.00 sınırında kapattı. Euro/dolar paritesine gelince en düşük 1.1861 en yüksek 1.1909 seviyesini gördükten sonra kapanış 1.1870 olarak gerçekleşti.

ABD ve Avrupa’da ikinci çeyrek büyüme rakamlarına bakıldığında ABD ekonomisinin ilk okumada %6.5 (beklenti %8.5) büyüme kaydettiğini Avrupa Bölgesinde büyümenin ise %2.0 (beklenti %1.5) olarak gerçekleştiğini gördük. Bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya’nın 2. Çeyrek ekonomik büyümesi ise %1.5 ile sınırlı kaldı. Avrupa bölgesinde Haziran ayı işsizlik oranı %7.7’ye gerilerken bölgede çekirdek enflasyonda yıllık artış %0.7 olarak beklenti dahilinde gerçekleşti. Temmuz ayı ilk okumada aylık %0.1 azalış gösteren manşet enflasyon ile yıllık gerçekleşme %2.2 olarak karşımıza çıktı. Bu hafta ABD ve Avrupa genelinde Temmuz ayı PMI verileri takip edilecek. Temmuz ayı ilk okumada Euro bölgesinde Markit PMI imalat sanayi endeksinin 62.6 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Yine medyan tahminlere göre Temmuz ayında Markit servis sektör PMI endeksi 60.4 olabilir. ABD tarafına gelince haftanın son işlem gününde açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ekonomik takvimde öne çıkıyor. Bloomberg analist tahminlerine göre Temmuz ayında ABD’de tarım dışı istihdam artışı 808 bin işsizlik oranı %5.6 ve ücret artışları %0.3 olabilir. İstihdam piyasasındaki son istatistiklere göre pandemi öncesinde 95 milyon Amerikalı istihdam piyasasının dışında iken şimdilerde bu rakam 100 milyon ve pandemi öncesi seviye için 5 milyon kişinin daha iş sahibi olması gerekiyor.

Teknik olarak, derinlik raporunda fon pozisyonlanması ile son haftaların düşük seviyesinde Euro pozisyonlanması ardından yaşanan alım dalgasının orta vadeye yayıldığından bahsedebilmek için 18 haftalık üssel haraketli ortalama 1.1950 üzerinde kapanışlar aranıyor.

Destek: 1.1700-1.1600-1.1500

Direnç: 1.1900-1.1950-1.2130


GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

GBPUSD Paritesi

27 Temmuz tarihli raporda vadeli piyasada Sterlin fon net uzun pozisyon miktarı 2187 kontrat düşüş ile -5684 kontrat olarak açıklandı. Sterlin pozisyonlanmasında 52 haftanın zirve seviyesi 36082 kontrat iken 52 haftanın dip seviyesi -25409 kontrat olarak istatistiklere yansıyor. Geçtiğimiz haftalarda Delta varyantı servis sektörüne ilişkin endişeler ve küresel enflasyonist eğilim ile Sterlin tarafında fonların net olarak kısa pozisyon miktarında artış vardı. 27 Temmuz tarihli raporda limitli de olsa kısa pozisyon kapama faaliyeti olduğunu gerçekleşti.

05 Ağustos Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası toplantısında %0.10 politika faizi 895 milyar Sterlin aylık varlık alım programında değişiklik beklenmiyor. Belki bu toplantıda değil ancak önümüzdeki aylarda enflasyonda yükselişin kalıcı olacağını düşünen üye sayısı artarsa durum değişebilir. Komite üyelerinden Michael Saunders şahin olarak bilinirken enflasyonun önümüzdeki 2-3 senede Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde kalacağını öngörüyor. Saunders’a göre gelecek bir iki ayda varlık alımlarını azaltmak ve politika faizini bir iki senede yukarı çekmek enflasyondaki yükselişin önünü kesebilir. Swap piyasasında 5 yıllık ileriye dönük forward fiyatlama Mart ayından bu yana en yüksek seviyesinde iken banka bu toplantıda mevcut politikalarını koruyacak. Ancak yaz ayları geride kalırken enflasyonun gerilemediği senaryoda BOE politika değişikliğine gidebilir. Bu yöne kayan beklentiler ile ülkenin para birimi de sıkı para politikalarına geçiş sürecinde değer kazanabilir.

Öte yanda Mayıs ayı yüksek seviyesi 1.4250 sonrasında düzeltme eğiliminde olan GBPUSD paritesinin kısa vade hareketi büyük ölçüde ABD Doları tarafındaki gelişmelere bağlı. Geçtiğimiz hafta Dolar Endeksinde geri çekilme ile sepet para birimlerinde tepki alımları görülürken bu hafta GBPUSD paritesi için 1.4150 önemli bir sınır olarak görülüyor. Paritede 1.4150 üzerine geçilmesi ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması ise ancak değişen Merkez Bankası politikaları ile mümkün görülüyor. Büyüme ve enflasyon tarafındaki gerçekleşmeler ile ABD ekonomisi ve Dolar halen 1-0 önde gidiyor.

Teknik olarak, Geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 1.3983 olan GBPUSD paritesinde bu hafta 1.4150 direnç 1.3750 destek olarak takip edilebilir.

Destekler: 1.3750-1.3600-1.3430

Dirençler: 1.4000-1.4150-1.4235


USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

USDJPY Paritesi

27 Temmuz tarihli derinlik raporunda fonların vadeli piyasada taşıdıkları net kısa pozisyon miktarı 4203 kontrat artış ile -59934 olarak açıklandı. İki hafta öncesinde piyasa 52 haftanın yüksek seviyesinde kısa pozisyon taşıyordu. Döviz piyasası 08 Temmuz tarihinde güvenli para birimi fiyatlaması ile Japon Yenine talep olacağını ve bu haftaki raporda kısa pozisyon kapama faaliyeti ile Japon yeninde fon kısa pozisyon miktarında gerileme beklentimizi paylaşmıştık. Beklentimize paralel fonların kısa pozisyon kapama eğilimi sürerken geçtiğimiz hafta yapılan Temmuz ayı FED toplantısı sonrasında Japon Yeni tarafında satış yönünde pozisyonlanma oldu. Yende Delta ve ya yeni varyantların tehdit olmadığı senaryoda keskin bir hareket olmayabilir.

Temmuz ayı başında en yüksek 111.19 seviyesini gören USDJPY paritesi geçtiğimiz hafta 109.36 seviyesine geriledikten sonra haftanın kapanışı 109.72 olarak gerçekleşti. Biraz hatırlatırsak piyasanın risk algısının yükseldiği dönemlerde döviz piyasası cari işlemler tarafında fazla veren ülke para birimlerinde alış yönünde pozisyonlanıyordu. Son olarak Delta varyantı ile Asya bölgesinde Avrupa’da ve kısa Dünya’da artışa geçen covid-19 vaka sayısı ile döviz piyasası Japon Yenini güvenli liman olarak gördü. Haftanın son iki işlem gününde risk algısında geri çekilme ile Japon Yeni hafta içinde gördüğü seviyelerden değer kaybetti. Temmuz ayı seyahat sezonu ve artan vaka sayısının piyasaları tedirgin etmeyi sürdürdüğü senaryoda USDJPY paritesi 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 108.65-108.00 Aralığına doğru geri çekilme eğiliminde olabilir. Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrasında Dolar Endeksinde yaşanan geri çekilme Euro ve Sterlin başta olmak üzere gelişmiş ülke para birimlerinde kısa vadeli yukarı yönlü tepkilere neden oldu. Japon Yenine gelindiğinde öncesinde alış yönlü eğilimdeydi. ABD Doları’nın sonbahar aylarında göstereceği performansı beklerken bu dönede USDJPY paritesinin belli bir yöne güçlü bir eğilim göstermektense bant içinde kalacağını düşünüyoruz.

Teknik olarak, USDJPY paritesi için 200 haftalık üssel hareketli ortalama 108.65 önemli bir sınır iken bu seviye altında 107.90 ve 107.50 destek olabilir. Yukarıda 110.70 ve 111.25 direnç olarak takip edilebilir.

Destek: 108.65-108.00-107.50

Direnç: 110.70-111.30-111.70

XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

XAGUSD Paritesi

27 Temmuz tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında gümüş net uzun pozisyon miktarı 4840 kontrat azalış ile 46282 kontrat olarak açıklandı. COMEX gümüş piyasasında fonlar son dört haftada 17255 kontrat satış ile son haftaların en düşük seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında kısa vadede aşırıya kaçan satış yönlü pozisyonlanmadan alışa geçmiş piyasa görünümü var. Bu durum bir sonraki haftanı derinlik raporunda pozisyonlamalara yansıyabilir. Öte yanda COMEX’te fonlar ve ETF alımlarını beraber görmeden haftanın ikinci yarısında başlayan hareketin zamana yayılması güç görünüyor.

Temmuz ayının ilk haftasında 26.77 doları gören gümüş fiyatları sonraki haftalarda güçlü dolar ve küresel ekonomik büyüme endişesi ile geri çekilirken FED toplantısı sonrasında gelen alımlar ile geçtiğimiz haftayı yükseliş ile kapattı. Haftaya 93.00 seviyesinde başlayan Dolar Endeksi 92.00 seviyesine geriledi. FED toplantı tutanakları ve Powell’ın konuşmalarında Delta ve yeni varyantların ekonomik iyileşmenin önünü kesmeyeceği varsayımı hisse senedi piyasaları başta olmak üzere küresel risk alma eğilimine olumlu yansıdı. Geçtiğimiz hafta Ağustos vadeli altın ve gümüş kontratlarının son işlem günüydü. Yatırımcılar bir tarafa eğilim için toplantı sonucunu bekledi ve sonrasında alım yönlü hareket başladı. Ancak hafta sonuna gelindiğinde ABD hisse senedi piyasalarında yaşanan satış baskısı ve Dolar Endeksinde yükseliş ile kapanışın alıcılara daha fazlası için cesaret vermediği söylenebilir. Bu hafta 26.00 dolar üzerinde kalıcılık sağlanması ile işler değişebilir. Bekleyip göreceğiz.

Altın ve gümüş ETF (borsa yatırım fonu) tarafındaki pozisyon değişikliklerine bakıldığında son olarak 30 Temmuz tarihli verilerde gümüş EFT’lerinden çıkışın 2,566 milyon troy/ons olduğu görülüyor. Günlük %0.3 çıkışı ifade eden bu rakam ile birlikte sene başından bu yana gümüş EFT’lerine girişlerin toplamda %3.2 olduğunu görüyoruz. Sene başından bu yana altın EFT’lerinden %6.2 çıkış yaşanırken gümüş EFT’lerine %3.2 giriş gerçekleşti.

Teknik olarak, bu hafta gümüş fiyatlarının 26.00 dolar üzerinde kalması yeni alıcıları piyasaya çekebilir. Ancak bu seviye yukarı yönde kırılmadıkça zayıf görünüm devam ediyor olacak.

Destek: 24.95-23.40-23.75

Direnç: 26.20-26.75-27.20

S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

S&P500 Endeksi

27 Temmuz tarihli raporda E-mini S&P vadeli ve opsiyon net uzun pozisyon miktarında 33666 kontrat artış ile 90185 kontrata yükseldi. İki hafta öncesinde 51 haftanın yüksek seviyesinde uzun pozisyon taşıyan fonlar sonraki haftalarda satışa geçti ve fon net uzun pozisyon miktarı geriledi. Ancak derinlik raporuna bakıldığında haftanın ikinci yarısında gelen alımlar bir yana öncesinde fonların geri çekilmeleri alım fırsatı olarak gördüğü anlaşılıyor. Geçtiğimiz hafta 36 haftanın yüksek net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşmış görünen piyasanın pozitif haber akışını satın almaya müsait olduğunu düşünüyorduk. Öte yanda Nasdaq ve teknoloji hisse senetlerinin bu alımlara gem vurma potansiyeli olduğunu ekleyelim.

Bayram tatili nedeni ile bizim kapalı olduğunuz haftada 4233 seviyesini gören ardından gelen alımlar ile trende sadık kalan ve 4411 seviyesinde kapanış yapan S&P500 endeksi geçtiğimiz hafta FED toplantısına rağmen dar bir bant içinde hareket etti. Bilanço sezonundayız ve geçtiğimiz hafta özellikle büyük piyasa değerli teknoloji hisse senetlerinde pozitif bilançolar pozitifti. Buna rağmen hisse senedi piyasasının yeni yüksek seviyeler için zorlandığını gördük. Tatil sezonundayız ve birçok fon yöneticisi Ağustos ayının ilk iki haftasında piyasa dışında fazla aktivite göstermeyebilir. Bu nedenle arada haber akışına bağlı artan volatiliteye rağmen bir süreliğine piyasanın hareket alanı daralabilir. Bu dönemde 4200 kısa vadeli geri çekilmelerin sorgulanma noktası iken teşvikler ve alt yapı yatırımları ile ekonomik büyüme ortamı piyasada geri çekilmelerin limitli kalmasına destek veriyor. Bu hafta Salı günü Ali baba Perşembe günü Moderna ikinci çeyrek bilançolarını açıklayacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamı %6.5 olarak %8.5 olan piyasa beklentisi altında gerçekleşti. Ancak FED toplantı tutanakları ve Powell’ın açıklamaları ile bankanın ekonomik büyüme performansından memnun olduğu ve ileriye dönük büyüme beklentisinin pozitif olduğu anlaşılınca veri negatif algı yaratmadı. Haftaya PMI haftası ve Temmuz ayı imalat ve servis sektör endeksi yanında haftanın son işlem gününde açıklanacak istihdam raporu ekonomik takvimi oluşturuyor.

Teknik olarak, 4200 seviyesi S&P500 endeksi için destek olarak önemini korurken bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece S&P500 yeni yüksek seviyeleri test etme potansiyeli taşıyor.

Destek: 4320-4235-4170

Direnç: 4450-4550-4600


Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

Nasdaq Endeksi

20 Temmuz tarihli raporda vadeli piyasada fon net kısa pozisyon miktarı 2282 kontrata gerilemişti. 27 Temmuz tarihli rapora bakıldığında fon net kısa pozisyon miktarının 9825 kontrat olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta olumlu gelen hisse başı kar rakamlarına rağmen Nasdaq içinde Çinli teknoloji hisse senetlerinin negatif seyri olumsuzdu. Bu ortamda net kısa pozisyon miktarında artış sürpriz olmadı.

Nasdaq teknoloji hisselerinde geçtiğimiz hafta açıklanan bilançolar beklentiyi karşıladı. Ancak endeks içinde işlem gören Çin menşeli teknoloji şirketlerinin performansı endeks geneli için negatifti. Çinli otoriteler uluslararası teknoloji şirketleri için yeni bir takım kısıtlamalar getirdi. Bu durum Çin’in uluslararası teknoloji şirketlerini zora sokan cinstendi. Didi Global, Alibaba, Sinopec, Yum China ilk akla gelenler ve geçtiğimiz hafta bu şirketler ile ilgili haber akışı piyasanın takibindeydi. Yum China ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı ve hisse başı kar rakamı piyasa beklentisi üzerindeydi. Bu hafta da Ali baba ikinci çeyrek hisse başı kar rakamı bekleniyor. Karlılık tarafında bir problem olmasa da hafta ortasında Didi Global’in Çinli otorite yükümlülüklerinden kurtulmak için özelleştirme düşündüğü haberleri önemliydi. Bu haber sonrasında şirket tarafından yalanlanmış olsa da konunun ciddiyeti anlaşılıyor. Haftanın ikinci yarısında Çinli otoritelerin halka arz prosedürü de dahil uluslararası teknoloji şirketlerine yaptırımları gevşetmesi pozitif olsa da düzenlemelere hassasiyet devam ediyor. Haftanın son işlem gününde ABD’nin Çinli şirket halka arz kayıtlarını durdurduğu haberi ajanslara düşerken 21 yüzyıl teknoloji yılı ve ABD-Çin arasındaki teknoloji rekabeti Nasdaq endeksi üzerinde baskı kuruyor.

19 Mayıs tarihinde en düşük 12994 seviyesini gören Nasdaq endeksi o tarihten bu yana arada yaşanan limitli geri çekilmelere rağmen yükseliş eğilimini koruyor. 2021 Şubat-Mayıs dönemini pandemi sonrası soluklanma dönemi olarak niteleyebiliriz. Nasdaq teknoloji hisse senetleri için daha önemli olan ABD Doları’nın değeri teknoloji hisse senetleri deniz aşırı ülkelerden gördüğü talep ile öne çıkıyor. Güçlü dolar bu hisselerin ABD dışındaki yatırımcıdan gelen talebi olumsuz etkilemesine neden olabilir. Sırf bu nedenle ABD Dolarında geri çekilme yeni alıcıların piyasaya çekilmesi anlamında önemli görülüyor.

Destek: 14500-14050-13700

Direnç: 15150-15350-15500


DAX Endeksi

DAX Endeksi

DAX Endeksi

Temmuz ayı FED toplantısı küresel piyasalara rahatlama getirirken haftanın kapanışında hisse senedi piyasaları bu eğilimin devamını getirmekte zorlandı.

Almanya ikinci çeyrek büyüme rakamı %1.5 (beklenti %2) olarak gerçekleşti. Avrupa Bölgesi geneline bakıldığında ise %2.0 ile daha iyi bir büyüme performansı yakalanmış görünüyor. Üretim ve ihracat tarafında ülkenin taşıyıcı sektörlerinde tedarik zincirine ilişkin sıkıntılar olduğu bilinirken bu durumun Almanya ekonomisini olumsuz etkilediği biliniyor. Yaz aylarında ekonomilerin açılması ile Almanya ekonomisinden daha iyi bir performans beklendiğini biliyoruz. Ancak yeni varyantlar ve üretime ilişkin sıkıntılar ile beklenen performans gecikiyor. Haftanın ilk işlem gününde Temmuz ayı imalat ve servis sektör PMI endeksi ilk okuma olarak açıklanacak. Haziran ayı fabrika siparişleri ve sanayi üretimin olduğu haftalık ekonomik takvim ile Alman ekonomisine ilişkin beklentiler biraz daha netleşebilir.

Geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 15423 iken DAX endeksinde kapanış 15554 seviyesinde gerçekleşti. Haftalık grafikte daralan bollinger bant ile endekste kırılmanın yaklaştığını düşünüyoruz. 15300-15800 Aralığı kırılmanın yönü için takip edilebilir.

Destek: 15300-14950-14750

Direnç: 15800-16000-16200


Ücretsiz Deneme Hesabı