24-06-2020

EURUSD Paritesi

Dün açıklanan verilerde Avrupa Bölgesi genelinde ISM imalat ve imalat dışı sanayi endeklerinde iyileşme gözlendi. Bugüne gelindiğinde Almanya'da IFO iş dünyası anketi 86.2 ile beklentilerin üzerindeydi. Avrupa tarafında ekonomilerin açılması ile Haziran ayı ekonomik verilerinde iyileşme Dolar Endeksi (DXY) tarafında yaşanan geri çekilme ile birleşince Eylül vadeli euro/dolar paritesi 23 Haziran seansında 1.1300 üzerine yükseldi. Buna rağmen AB ekonomi danışmanının sosyal mesafa kuralları potansiyel ikinci dalga endişesi ile ekonomik normalleşme zaman alacak söylemi yanında Amerika'nın AVRUPA Bölgesinden ithal edilen 3.1 milyar dolarlık ürüne ithalat vergisi getireceği haberleri moralleri bozdu. Amerika başta olmak üzere tüm Dünya ülkeleri ekonomilerini düze çıkarmak için yoğun bir mücadale veriyor. Bu süreçte oyunun kuralları da sertleşiyor. 

Analitik verilere göre, 10 Haziran 1.1447 yükseğinden 22 Haziran 1.1189'a kadar gerileyen Eylül vade euro/dolar pariteisnde son 52 hafatsının yüksek net uzun pozisyon miktarından sonra yaşanan satışlar vardı. Ancak 19 Haziran haftasının derinlik raporunda fon net uzun pozisyonlarının tekrar artışa geçtiğini ve opsiyon piyassaında 25 Delta RR eğrisinin yükselerek Euro alım opsiyon talebinde artışı işaret ettiğini görüyoruz. 

Teknik olarak, Mayıs ayında en düşük 1.0802 gören ve 10 Haziran tarihinde 1.1447 seviyesine kadar yükselen paritede 1.1290 destek seviyesi üzerinde 1.1370 ara direnç olmak üzere 1.1450-1.1480 aralığına doğru yükselme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. CME de büyük spekülatör fonların pozisyonlanması teknik görünüm ile birleşince kısa vadede yükseliş sürebilir. Aksi durumda 1.1290 altınsa 1.1200 ve 1.1140 destek olarak takip edilebilir. 

Derinlik (COT) raporu

 Derinlik (COT) raporu

Eylül vade EURUSD teknik analiz

Eylül vade EURUSD teknik analiz

Eylül vade COMEX Bakır

Ekonominin barometresi bakır son iki ayda güçlü bir yükseliş trendinde iken Eylül vade bakır fiyatları 10 Haziran tarihinde 271.20 sent/lbs gördü. Ekonominin barometresi olarak bilinen bakır fiyatları Mart ayında covid-19 salgınının başladığı dönemde 199 sent'e kadar gerilemişti. Yükselişin başlangıcı Nisan ayı ile beraber Çin'de salgının kontrol altına alınması ve Shangai exchange stoklarında düşüş ile gerçekleşti. Çin bakır piyasasında en büyük tüketici ve ithalatçı olma özelliğini son yıllarda yavaşlayan ekonomisine rağmen kaybetmiş değil. Geçtiğimiz hafta Shangai bakır stokları % 9.1 düşüş ile 99.971 seviyesine geriledi. Bu rakam Ocak 2019 tarihinden bu yana görülen en düşük seviye olarak ifade ediliyor. Diğer tarafta son haftalarda LME bakır stoklarının da gerilediğini görüyoruz. Vadeli piyasalrda spot fiyatlar ile ileri vade fiyatlar arasında fiyat farkını ifade eden kontango koşulları March sonlarından bu yana en düşük seviyede arz tarafındaki sıkışıklığı ifade ediyor. 25 Haziran Temmuz vadeli bakır için opisyon piyasasında son işlem tarihi iken piyasa artık aktif Eylül vadeye doğru kayıyor. Shangai ve LME'de stok düşüşlerinin devamı yanında Çin tarafında alt yapı yatırımları ve ABD tarafında planlanan 1 Trilyon dolarlık alt yapı yatırımı talep tarafındaki beklentiyi güçlü tutuyor. Dünkü kapanışı ile LME de 3 ay vadeli bakır fiyatları 5.900 dolar/ton seviyesinde Comex'te 266.50 sent/lbs seviyesinde iken kısa vadeli göstergeler aşırı alım bölgesinde olunduğunu işaret ediyor. Buna rağmen arz/talep dengesine ilişkin beklentilerin yükselişi desteklediğini anlıyoruz.  

Teknik olarak, Mart-Haziran yükselişinin ilk düzeltme seviyesi 255 sent civarında iken bu seviye orta vadeli hedge alımları için uygun görünüyor.  Kısmi bir aşağı yönlü düzeltme eğilimi ile 260 sent ara destek 255 sent ana destek olarak takip edilebilir. Küresel ekonomik iyimserliğin devamı ve hisse senedi piyasalarının yükselme eğiliminin sürmesi durumunda ise 270-272 sent aralığı tekrar test edilebilir. Bu seviyenin aşılması durumunda Eylül vadeli bakır 297 sent/lbs'ye kadar yükselişini sürdürebilir. 

LME ve Shangai stok değişim

LME ve Shangai stok değişim

Eylül vade Bakır Teknik Analiz

Eylül vade Bakır Teknik Analiz

Eylül vade gümüş

25 Haziran tarihi opsiyon piyasasında Temmuz vade'nin son işlem günü artık aktif işlemler Eylül vadeye kayıyor. Bu nedenle bugün ve yarın hisse senedi piyasalarının hareketine de bağlı olarak gümüş fiyatlarında volatilite artışı beklenebilir. 

Analitik verilere göre, geçtiğimiz haftalarda fon net uzun pozisyon miktarı düşerken ETF fonları aracılığı ile alımların devam ettiğini ve piyasanın ayrıştığını belirtmiştik. 19 Haziran haftasının derinlik raporunda spekülatif net uzun pozisyon miktarının da artışa geçtiğini gördük. Kısaca önceki haftalara kıyasla analitik açıdan daha iyimser bir pozisyonlanma var. Buna rağmen yükselişin orta vadeye yayılması ve 19.00 dolar üzerinde hareket için küresel ekonomik iyileşmeye dair beklenti artmalı diyebiliriz. 

Teknik olarak, Eylül vadeli gümüş fiyatlarında 17.80 destek seviyesi altında 17.70 ara destek olmak üzere 17.40'a doğru geri çekilme sürebilir. Aktif Eylül vadede tekrar 18.10 üzerine geçilmesi durumunda ise 18.60 seviyesi ardından 19.00 doların test edileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar 2008 krizi sonrasındaki ekonomik iyileşme beklentisini fiyatlayacak ortamı bulamasa da iyileşen ekonomik koşullara bağlı olarak gümüş yeni zirveler test edebilir. 

Gümüş ETF ve COMEX pozisyon değişimi

Gümüş ETF ve COMEX pozisyon değişimi

Eylül vade gümüş teknik analiz

Eylül vade gümüş teknik analiz

Ağustos vade Doğalgaz

Emtia piyasasında işlem gören ürünler için dip yapıyor demek oldukça güçtür. Son yıllarda artan üretim miktarı kapasitesinin üst sınırına dayanan stoklar ile doğal gaz fiyatları tarihi düşük seviyelerine geriledi. Öte yanda Mart ayında durma noktasına gelen ekonomik aktivitenin yanında yaz aylarında mevsim normallerinde seyredeceği düşünülen hava koşulları ile düşen talep var. Kısaca temel verilerde arz/talep dengesi ile fiyatlar geriledi. Düşen fiyatlar ile Amerika tarafında tekno kuyu sayısının gerilediği görülürken petrol üretimi yapan tekno kuyu sayısında düşüş hız kesse de doğalgaz üretimi yapanlar piyasadan çekilmeyi sürdürecek beklentisi var. Yaz aylarında ekonomilerin açılması ile beraber sanayide doğalgaz tüketimi artacaktır. Bunun yanında tarihi düşük seviyelerde fiyatların verdiği rekabet avantajı ile ihracat tarafında artış bekleniyor. Ancak yaz aylarında klima kullanımı için gerekli gaz tüketimi mevsim normallerinde hava koşulları ile fazla olmayabilir. Tekno kuyularda doğalgaz üretimi 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilerken daha düşmesi bekleniyor. Buna rağmen arz/talep dengesinin henüz fiyatlarda yükseliş desteklemesini beklemiyoruz. Tarihi düşük seviyelerden sürpriz bir toparlanma gelse de bu durum kalıcı olmayabilir.

Teknik olarak, ichimoku grafikte kumo bulutu altında hareket ile düşüşünü sürdüren doğal gaz Mayıs Haziran geri çekilmesinin yüzde 50 fibo direnci 1.97 üzerinde kalıcılık sağlanmadan trendin sona erdiğinden bahsedemeyiz. Kısa vadede aşırı satım bölgesinden gelen alımlar ile sinyal çizgisi 1.71 ilk direnç iken bu seviye üzerinde 1.77 test edilebilir. Aşağıda 1.63 desteği altında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 1.60'a doğru geri çekilme potansiyeli korunmuyor. NYMEX'de rekor seviyede net kısa pozisyon miktarı ve kısa pozisyon kapama faaliyeti ile tepki alımları bu hafta da devam edebilir. Ancak arz/talep dengesi destek vermediği sürecek kalıcı bir yükseliş hareketi beklemiyoruz.


Doğalgaz derinlik raporu (COT)

Doğalgaz derinlik raporu (COT)

Temmuz vade doğalgaz teknik analiz

Temmuz vade doğalgaz teknik analiz

Ağustos vade ham petrol

Petrol piyasası Kazakistan ve Irak'ın kotalarına uyum için beklenen kısıntıyı gerçekleştirmiş olması ile hafta içinde 41.00 dolar/varil üzerine yükselse de kalıcı olamadı. Son üç seansta özellikle Brent petrol piyasasında piyasanın backwardation fiyatlaması kısa vadede arzın düşük olmasını fiyatlıyordu. Ancak Salı gününden bu yana Brent petrolün normal kontango fiyatlamaya döndüğünü gözlemledik. Bunun yanında Brent tarafında 30 ve 35 dolar kullanım fiyatlı put (satım) opsiyonunda yüksek montanlı işlemler geçti. NYMEX tarafına gelince Amerikan tipi ham petrolde piyasada işlem hacmi geriledi. NYMEX'te benzin crack spread yükselmiş olması da Amerika'da tüketimin artmaya başladığını işaret ediyor. Amerika'da benzin talebininin yüzde 80 artmış olduğu tahmin ediliyor. Amerika tarafında talep artışı ile rafineri kapasite oranlarında yükseliş talebin toparlanması anlamına geliyor. Ancak piyasa Çin tarafında ithalar artılı olmadan talep tarafındaki artışa kuşkulu yaklaşıyor. Diğer tarafta Ağustos ayı ile barabar OPEC dışı üretici olan Rusya'nın üretim kısıntısına son vereceği beklentisi var. Bu şartlarda fiyatlarda mevcut seviyelerin korunması ya da yükseliş beklentisi bir süre sonra sorgulanabilir. 

Analitik verilere göre, yüksek fon net uzun pozisyonu ile aşırı alım bölgesinde olan Amerikan tipi ham petrol Mart ayı aralıklı (gap) fiyatlama boşuluğunu doldurmakta zorlanıyor. 

Teknik olarak, Ocak-Nisan düşüşünün yüzde fibo düzeltme seviyesi 41.18 dolar iken ichimoku trend çizgisi 41.24 dolar bu seviyenin yukarı yönde kırılması ve Mart ayı fiyat boşluğunun tamamlanması durumunda 42.35 dolar ara direnç olmak üzere 46.10 dolar/varil direncine doğru hareket olabilir. Ancak yüksek fon net uzun pozisyon miktarı ve talep tarafındaki iyileşmenin hızlı olmayacağı beklentimiz ile kısa vadede 38.15 dolar/varil desteği altında 36.20 dolara doğru geri çekilme ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. 

OPEC non-OPEC arz

OPEC non-OPEC arz

Ağustos vade ham petrol teknik analiz

Ağustos vade ham petrol teknik analiz

Ücretsiz Deneme Hesabı