Vadeli Piyasalarda Yatırım Yapmanın Avantajları ve Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Vadeli Piyasalarda Yatırım Yapmanın Avantajları ve Dikkat Edilmesi Gereken Konular Avantajları:

• Kaldıraç Unsuru: Vadeli İşlem piyasalarında pozisyon almak için o pozisyon değerinin düşük bir oranında başlangıç teminatının yatırılması yeterlidir. Vadeli piyasalarda yatırımcılar gerek fiyat artışlarından gerekse fiyat düşüşlerinden kaldıraçlı olarak getiri elde etme imkanına sahiptirler. Ancak kaldıraç etkisi yatırımcı için spot piyasaya göre çok daha hızlı ve büyük miktarda zarar etme riskini de içinde barındırır.

• Fiyat düşüşlerinden de faydalanma olanağı: Vadeli piyasalarda açığa satış imkanı verir. Bu sayede yatırımcılar kısa pozisyon alarak fiyat düşüşlerinden de faydalanabilir.

• Vergi avantajı: Hisse senedi veya hisse senedi endekslerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar %0 stopaja tabi olup, beyan edilmez.

• Portföy çeşitlendirmesi: Vadeli piyasalar portföy çeşitlendirmesi ve dolayısıyla riskin yayılması açısından değişik seçenekler sunar.

• Karşı taraf riski: VİOP’ da işlemler takas kurumunun (Takasbank) garantisi altındadır.

• Teminatların Nemalandırılması: Takasbank’ ta teminat hesaplarında tutulan Türk Lirası cinsinden işlem teminatları Takasbank Fon Yönetimi tarafından mümkün olan en iyi şartlarda nemalandırılır.

Vadeli Piyasalarda Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Konular:

• Kaldıraç Riski: Spot Piyasaya göre düşük tutarlar ile yüksek risk alındığı için, aleyhte oluşacak piyasa hareketlerinde, gerçekleşebilecek yüksek zararlar nedeniyle ana para kaybı riski vardır.

• Likidite Riski: Yoğun işlem gören sözleşmeler dışında işlem gören diğer sözleşmelerde likidite sorunu ortaya çıkabilir ve alım satım fiyat teklifleri arasındaki fark da büyüyebilir. Bu durum da pozisyon kapamayı ve kar realizasyonunu güçleştirebilir.

Teminat Tamamlama Çağrısı (Margin Call): Her gün seans kapanışından sonra Borsa İstanbul tarafından belirlenen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ait gün sonu uzlaşma fiyatları baz alınarak tüm hesaplar güncellenir, açık olan pozisyon üzerinden piyasadaki olumlu ve olumsuz fiyat değişimleri sonucunda ortaya çıkan kârlar veya zararlar teminat hesabına günlük olarak yansıtılır. Oluşan zararlar, ilgili günün sonunda tahsil edilmekte, karlar ise bir sonraki iş günü hesaplara aktarılmaktadır.

Hesapların güncellenmesiyle oluşan değişiklikler sonucunda, hesaptaki tutarın teminat olarak bulunması gereken asgari tutarı aşması halinde, aşan kısım hesap sahibi tarafından çekilebilir.

Güncelleştirme işlemleri sonrasında hesapta bulunması gereken teminatın, Takasbank nakit teminatının altına düşmesi durumunda NCM Investment tarafından teminatın en kısa süre içerisinde tekrar ‘Başlangıç Teminatı’ seviyesine getirilmesi istenir.

Teminat tamamlama son saati, kurumumuzda T+1 saat 13:30 olup, bir önceki güne ilişkin teminat tamamlama çağrısı bulunan hesaplar risk azaltıcı işlem yaparak veya nakit teminat yatırarak riskli durumdan çıkabilirler.

Nakit Türk Lirası yükümlülüğü olan yatırımcıların ise teminat tamamlama çağrısı kapama son saati 10:30'dur.

Risk Bildirimi: Sermaye piyasalarında yapacağınız işlemler sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle işlem yapmaya karar vermeden önce, bu işlemler kapsamında karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, aşağıda belirtilen hususlar ile mali durumunuz ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.

Aracı kuruluş nezdinde açtıracağınız hesap ve bu hesap üzerinden Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (“VİOP”) gerçekleştirilecek tüm işlemler için Sermaye Piyasası Kurulu (”SPK”), Borsa ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (“Takasbank”) tarafından çıkartılan ilgili her türlü mevzuat ve benzeri tüm idari düzenleme hükümleri uygulanacaktır.

VİOP işlemlerinde ikincil piyasa bulunmamaktadır. Borsa İstanbul A.Ş. (“Borsa”) VİOP’da pozisyon almak üzere aracı kuruluş nezdinde açtıracağınız ve teminat yatıracağınız hesabınızdan piyasada alım-satım işleminde bulunacağınız her vadeli işlem (futures) sözleşmesi için en az Borsa’nın/Takasbank’ın belirlediği tutarda bir başlangıç teminatı yatırılması gerekmektedir.

Aracı kuruluş tarafından yapılacak teminat tamamlama çağrılarını istenen süre içinde ve şekilde yerine getirilmesi, aksi takdirde hiçbir ihbara gerek duymadan pozisyonun piyasa değerinden, özen borcu çerçevesinde zararına da olsa kapatılmasına razı olunması gerekmektedir. Borsa Yönetim Kurulu, mevzuatta yer alan belli koşulların varlığı halinde, Vadeli İşlem ve Opsiyon sözleşmelerinin vade bitim tarihlerini belirlemeye veya belirlenmiş olan vade bitim tarihlerini değiştirmeye ve pozisyonları tasfiye etmeye yetkilidir.